Skip to main content

Valtuusto tahkosi vain sosiaalisen luototuksen rahat budjettiin

 Salon valtuusto istui torstaina yli kuuden tunnin kokouksen, mutta ei saanut lopulta ensi vuoden talousarvioon aikaan mainittavia muutoksia.
Loppusumma kasvaa sadallatuhannella eurolla, sillä valtuusto päätti ottaa kokeiluun vasemmiston pitkään ajaman sosiaalisen luototuksen.

Harri Lindholmin (vas) tekemä esitys hyväksyttiin selvin luvuin 63-12. Satatuhatta euroa varataan itse luototukseen, henkilöresursseja ei lisätä.

Sosiaalinen luototus tarkoittaa käytännössä sitä, että kaupunki voi lainata vähävaraiselle kaupunkilaiselle rahaa akuuttiin tarpeeseen takaisinmaksuvelvoitteella.

Jaana Shelby (kd.) totesi, ettei luoton tarpeessa oleminen kerro hunningolla olosta, vaan otti esimerkiksi lapsiperheen, jossa pesukone hajoaa rahojen ollessa muutenkin vähissä.

Kokoomus ja keskustakin myöntyivät olemaan luototuksen kannalla.

– Ei tämä huono homma ole, se vaan vaatii suunnittelua, totesi Tatu Johansson (kok.).

Toinen tuki, Salo-lisä pysyy puolitettuna. 800 000 euron lisäystä eli tuen palautusta kuluvan vuoden tasolle esitti keskusta.
– Jos tuen leikkaus johtaa siihen, että päivähoitopaikkojen kysyntä kasvaa, ei 800 000 euroa ole kuin näyttää, muistutti Timo Lehti (kesk.)
Soile Nurminen (vas) esitti tuen muuttamista tulojen mukaan myönnettäväksi. Elina Seitz (kd) haki kompromissia ja esitti että tuki maksettaisiin vaan lapsen kahden ensimmäisen ikävuoden aikana, ei kolmen kuten nyt.

Kaikki esitykset hävisivät äänestyksessä, merkittävin eli Lehden luvuin 24-51.

Syksyn puheenaihe, Särkisalokoti, ei jaksanut innostaa puheisiin juuri ketään.
Klaus Hemanus (ps) esitti jo henkilöstösuunnitelmaa läpi käytäessä, että kodin henkilökunta pidettäisiin ennallaan ja samalla voitaisiin pitää yksikkö auki. Esitys jäi vaille kannatusta.

Ei psykologille ja asiointiliikenteelle

Yksi paljon puhuttaneista aiheista oli oppilashuolto.

Eeva Koskinen (vihr) oli aktiivinen muutosesitysten tekijä ja esitti koulupsykologin virkaa lisättäväksi. Esitys lytättiin luvuin 65-10.

Soile Nurminen ihmetteli valtuuston poukkoilua; hänen mukaansa valtuustossa on tehty päätös, jonka mukaan vuosittain lisätään koulupsykologi ja -kuraattori. Nyt näitä virkoja kuitenkaan ei ole perustettu.

Hannu Eeva (sd) piti virkoja tärkeänä, mutta totesi että nuorten ongelmat lähtevät kodista ja ennemminkin tarvittaisiin perhetyöntekijöitä.

Vihreät esitti myös asiointiliikenteen vuorojen lisäämistä puolella. Lisähintaa tälle olisi tullut 125 000 euroa.

– Sillä olisi valtava vaikutus maaseudun ihmisten elämään, vakuutti Koskinen.

Rahat liikenteen lisäykseen olisi otettu investointien puolelta; tekninen toimi on ostamassa 275 000 euroa maksavaa uutta lakaisukonetta.

Äänestyksessä esitykset hävisivät, uusi lakaisulaite tulee mutta asiointiliikennettä ei lisätä. Samoin hävisi Tauno Kanervan (kesk) tekemä esitys Perniön urheilukentän siirtämisestä Melassuolle vuosien 2013 ja 2014 aikana.

Salon talousarvio ensi vuonna on joka tapauksessa rumasti miinusmerkkinen, alijäämää kertyy 30 miljoonaa euroa.

Sdp:n Saija Karnisto arveli ensi vuoden olevan vuoteen 2013 nähden vielä yhtä auringonpaistetta. Raimo Honkanen (sit) oli sitä mieltä, että Salo täyttää jo nyt joitain kriisikunnan tunnusmerkkejä. Kalevi Satopää (vp) kävi puolestaan useaan otteeseen pöntössä todistamassa, että uuden yritystoiminnan hankkiminen on se, mistä talouden kasvu lähtee.

Tätä hommaa hoitamaan ollaan palkkaamassa erillistä markkinointi-ihmistä.
Saija Karnisto ymmärsi hyvin.

– Yrityssalossa ei näy olleen osaamista siihen, hän sivalsi.

Jaa artikkeli: