Lokakuussa hallitus pääsi sopuun sote-uudistuksen ja erityisesti valinnanvapauden eteenpäinmenosta.
Hyvä on, että julkisten palveluiden pakkoyhtiöittäminen nyt poistui ja aikataulu piteni eli saadaan lisää aikaa uudistuksen läpivientiin. Oman sote-keskuksen valinta olisi kansalaisilla edessä vuoden 2021 alussa. Silloin voisi valita haluamansa sote-keskuksen, joko maakunnan omistaman tai yksityisen. Tarvitsemiinsa toimenpiteisiin saisi asiakassetelin, jolla voisi ostaa leikkauksen haluamaltaan yritykseltä.
Valinnanvapaus kuulostaa hyvältä, mutta tuo mukanaan suuria uhkia. Erikoissairaanhoitomme on tällä hetkellä monilla mittareilla mitattuna maailman kärkeä ja sen toimintaan ollaan tyytyväisiä. Siitä huolimatta yksityisiä terveyspalveluyrityksiä ollaan nyt päästämässä myös erikoissairaanhoidon palvelujen tuottajaksi asiakassetelien myötä, vaikka alun perin valinnanvapauden piti koskea vain perusterveydenhuoltoa. Kun asiakasseteleitä tullaan antamaan mm. kiireettömiä leikkauksia varten voi tuloksena olla, että erikoissairaanhoitomme toimivuus vaarantuu, kun lääkäreitä alkaa siirtyä yksityisten yritysten palvelukseen. Päivystystä ei ehkä aina ja kaikkialla pystytä jatkossa enää ylläpitämään, hoidon laatu heikkenee, vaativan hoidon esim. syövän ja sydänkirurgian saatavuus heikkenee. Myös laadukas tutkimus ja opetus voi vaarantua.
Sote-uudistuksella tavoitellaan sosiaali- ja terveyspalveluiden integraation eli joustavien palveluketjujen lisäämistä. Tämä ei hallituksen mallissa toteudu, koska sosiaalipalveluita ei voida viedä yksityisiin sote-keskuksiin kuin ainoastaan neuvonnan ja ohjauksen osalta. Kun palveluita voi asiakassetelein ostaa haluamastaan paikasta lukemattomilta eri palveluntuottajilta ei tämä ole eheiden palveluketjujen kannalta paras malli. Paremman integraation varaan oli laskettu myös suuri osa toivotuista 3 mrd säästöistä. Nyt kun sitä ei tapahdu voivat kustannukset nousta. Nousevatko silloin asiakasmaksut vai karsitaanko palveluita?
Sote-uudistuksella pitää voida vähentää asiakkaiden pompottelua luukulta toiselle, puuttua kasvaviin hyvinvointi- ja terveyseroihin, ihmisten pitää saada apua oikea-aikaisesti ja ongelmia pitää pystyä ennaltaehkäisemään.
Mikään edellä mainituista tavoitteista ei toteudu ilman toimivaa sote-integraatiota – siis sosiaali- ja terveyspalvelujen saumatonta yhteistyötä asiakkaan parhaaksi. Sen sijaan aikaan saadaan erikoissairaanhoidon pirstaloiminen, vaikka se on niin kansainvälisten tutkimusten kuin asiakkaiden kokemuksenkin osalta toiminut parhaiten ja ollut sitä paitsi kansainvälisesti kaikkein kustannustehokkain osa järjestelmäämme.
Eeva-Johanna Eloranta, kansanedustaja, sd