Skip to main content

Viime viikko yllätti suomalaiset, jos ei housut kintuissa niin ainakin kesärenkaat alla ja syystakki päällä.
Talvikeli tuli pariksi päiväksi ja sen seurauksia korjaillaan ainakin autopeltiverstailla vielä pitkään.  

Meneillään oleva kohta vuodesta teettää joka tapauksessa töitä: esimerkiksi talon tai veneen omistajien on saatettava omaisuutensa viimeistään nyt syys – tai talvikuntoon ja –suojaan  etteivät sateet tai tuulet saa aikaan vahinkoja.

Erityisen raskas lumeton loppusyksy on tien päällä: pimeää on heti alkuillasta, lisäksi saadaan vettä tämän tästä ja liukastakin voi olla.  Tuttuunkin matkaan on hyvä varata liukkauslisää. Oma kiusansa ovat liikekannalle lähteneet hirvieläimet.

Jotain sentään on opittu:  Liikenneturvan tuoreen tiedotteen mukaan heijastimien käyttö on nyt ennätyksellisen ahkeraa.  Kymmenestä jalankulkijasta jo kuusi käyttää heijastinta.  Luvussa on tietysti edelleen neljä käyttäjää liian vähän.

Ehkä ohi olevia kuntavaaleja voidaan kiittää osaltaan siitä, jos hyvä suuntaus jatkuu. Monen ehdokkaan kampanjatavarana oli nimenomaan heijastimia.    Tuotteistamisesta voidaan olla montaa mieltä, mutta tässä kohdassa sitä voi katsoa hyvällä:  monen koululaisen takinhelmassa killuu Muumin tai Angry Birdin muotoinen heijastin.  Jos tuttu hahmo tai tuotemerkki on se, millä heijastin saadaan käyttöön,  lopputulos eli näkyminen ja hengissä selviäminen ratkaisee.  

Ehkä sellainenkin muoto ja tuotemerkki saadaan ympättyä heijastimeen, että viimeinen jääräpää laittaa halvan henkivakuutuksen reppunsa reunaan killumaan.

Liikenneturvan ja muiden valistajien työ ei lopu tähän: pyöräilijöiden valotilanteessa on edelleen kohentamisen varaa.

Tietysti valoistakaan ei ole apua, jos ensilumien aikaan nähty suuntaus autoilijoiden keskuudessa jatkuu. Pienessäkään taajamassa ei tarvitse istua kauaa liikennettä seuraamassa, kun jo näkee auton jonka ikkunan huurteeseen on hätäisesti raavittu ruutuvihkon kokoinen  kurkisteluaukko.  

Se taas ei ole rohkeutta, ei automiehen kyvyistä kertovaa eikä myöskään vain oma asia vaan pelkkää piittaamattomuuta.

Jaa artikkeli: