Skip to main content

Uusi tykki ampuu lumipatjaa Melassuolle

Janne Salo ja Tapio Rautarae kävivät tiistaina tarkastamassa tykin toimintaa.Loppuviikkoon kestävät paukkupakkaset takaavat sen, että Melasuonmäen uusi lumitykki pääsee tekemään talvea innokkaille hiihtäjille.  Lumitykin uusiminen tuli ajankohtaiseksi, kun entinen 15 vuotta vanhempi Areco-tykki hajosi viime talvena.

Perniön Urheilijoiden hiihtojaoston puheenjohtaja Janne Salo kertoo, että uusi tykki toimii mainiosti.
– Katsoimme, että vanhan korjaamiseen ei enää kannatta satsata.Jo nyt on nähty, että lunta voi tehdä noin -5 asteessa, Salo kertoo.
Vanhalla tykillä lumi oli vastaavassa lämpötilassa vetistä sohjoa.

Käytetyn, mutta perniöläisille uuden lumitykin hinta oli noin 10 000 euroa. Seura sai tukea hankintaan kaupungilta ja lahjoittajilta.

Kaupunki teki syksyllä vesi- ja sähköliittymän uuden tykityspaikan viereen. Näin tykityksen saa aloitettua nopeasti vaikka yksinään. Valvomatta lunta ei tehdä, joten vähintään tunnin välein tykki ja sen toiminta tarkastetaan vapaaehtoisten toimesta.
– Meitä on kahdeksan hengen talkooporukka, josta kerätään lumitykin päivystäjät.

Yötä päivää lunta tekevä tykki saa pauhata näillä näkymin perjantai-iltaan asti eli niin kauan kuin kunnon pakkasta riittää.
– Tavoite on yhteensä noin kilometrin pituinen lenkki, sitä pidemmät ladut ovat sitten luonnonlumen varassa, Salo ja Rautarae kertovat.

Lumen levityksen hoitaa Hyrräpyörän Tomi Vuorinen, jonka mukaan lauantaiksi eteläiseen Suomeen ennustettu lumisade tuo oman panoksensa latujen tekoon.
– Luonnonlumesta saa hyvän pohjan, kun alamme levittämään tykkilunta. Ensi viikon aikana lenkki saadaan hiihtokuntoon, Vuorinen lupaa.

Ennen joulua tehtyä 300-400 metrin latua saa edelleen käyttää, mutta lenkki on poikki tykityspaikalla.

Jaa artikkeli: