Skip to main content

Uusi tekniikka pienentää marketin sähkölaskua puolella

Päivittäistavaramyymälöiden suunnittelussa otetaan jatkuvasti enemmän huomioon myös energiatehokkuuden vaatimuksia.

Suur-Seudun Osuuskaupan uusi S-market avattiin Perniössä torstaina, ja se näyttää miten parin vuoden aikana tapahtunut kehitys on ollut joutuisaa.
– Pinta-alaa tässä on vähän enemmän kuin Kemiön pari vuotta vanhassa marketissa, mutta energiaa kuluu noin puolet vähemmän,  toteaa ryhmäpäällikko Juha Roos SSO:lta.

Kylmäkalusteet ovat kehityksen etulinjassa;  kylmäaineena on hiilidioksidi.  Vastaavat koneet on otettu SSO:lla aiemmin käyttöön vain Koski Tl:n myymälässä.

Energiaa säästäviä yksityiskohtia on monta: uudet pakastekaapit ovat ilman oviakin vanhoja säästeliäämpiä, valaistus on hoidettu ledeillä, sisäilma pidetään viileänä ja kylmälaitteiden hukkalämpöä käytetään kiinteistöjen lämmittämiseen;  S-marketista ylijäävä lämpö pitää osaltaan lämpimänä myös S-raudan uutta rakennusta.    
Osa lämmöstä voidaan ajaa maan alla oleviin porakaivoihin.
– Jos lisälämpöä sitten vielä tarvitaan, sieltä voidaan ottaa, Roos toteaa.

Myymäläpäällikkö Jesse Kantonen huomauttaa, että osa ympäristöystävällisyydestä on hävikin pitäminen mahdollisimman pienenä.  Automaattinen tilausjärjestelmä pitää huolen valtaosasta tuotteita, mutta esimerkiksi hedelmä- ja vihanneosasto tarvitsee edelleen ihmistä oikein täyttyäkseen.

Juha Roos toteaa, että vaikka myymälän sijainti on mökkiläisiä ajatellen otollinen, heitä on liikkeellä vain sesongin ajan.
– Paikallisia markkinoita haetaan.

Jaa artikkeli: