Skip to main content

Uusi kalastuslaki rajaa vesialueen omistajan oikeuksia

Huhtikuun alussa voimaan astunutta uutta kalastuslakia ei vielä täysin tunneta vesillä.
Uusi laki muun muassa asettaa tiukemmat määräykset pyydysten merkitsemisestä ja  heikentää vesialueen omistajan oikeuksia kalastuslupien valvontaan.

Uudistuksen myötä poistui velvollisuus esittää todistus kalastuksenhoitomaksun ja viehekalastusmaksun suorittamisesta vesialueen omistajalle. Kalastusta ja lupia valvoo vain tutkinnon suorittanut kalastuksenvalvoja.
– Aina voi olla kuitenkin kiinnostunut, keitä omilla vesillä liikkuu. Kysyä saa, vaikkei velvollisuutta vastaukseen olisikaan, muistuttaa Kalatalouden keskusliiton järjestöjohtaja Risto Vesa.
–  Seuraava askel on ottaa yhteys tutkinnon suorittaneeseen kalastuksenvalvojaan tai viranomaiseen. Myös kalastuksenvalvojan koulutukseen ja kokeeseen osallistumista itse kannattaa harkita, Vesa jatkaa.
Pyydykset on merkittävä lipuilla myös väylien ulkopuolella, jos alueella on vesiliikennettä.  
Perniönseudun Lehden toimitukseen yhteyttä ottanut kalamies Särkisalosta kertoo esimerkkitapauksen asetuksen vastaisesta toiminnasta Ulkoluodon sillan alta kulkevalta veneväylältä: pyydys oli merkitty tavallisella muovikanisterilla.  

Särkisalo-Finbyn kalastusalueen puheenjohtaja Kurt Westberg ei ole ainakaan vielä kuullut kannanottoja lakimuutoksesta puoleen tai toiseen.
– Särkisalossa luvat ovat aina olleet pääpiirteissään kunnossa, joten muutos tulee tuskin muodostumaan ongelmaksi.
– Tietysti vesialueen omistajalta voidaan katsoa jotain viedyn pois näin oikeuksien heikentyessä.
Järjestöjohtaja Vesan on vaikeampi hyväksyä muutos.
– Kyllähän tämä tuntuu kohtuuttomalta vesialueen omistajan kannalta. Henkilökohtaisesti on vaikea niellä, että kalastajan perustuslaillisten oikeudet ovat tärkeämpiä kuin omistajan.

Jaa artikkeli: