Skip to main content

Uuden kodin ikkunasta näkyy autoja

Lehmuskoti valmistuu juhannukseksi, lupaa Jussi Kämi (vas). Miia Niemelä kuuluu henkilökuntaan ja Henna Pekkarinen (oik) on talon tuleva asukas. Taustalla Kari Lehto ja Tommi Helminen tarkastelevat paikkoja.–Tämä on hyvä. Näkee tielle ja voi katsella autoja. Ne ovat minulle tärkeitä, sanoo Henna Pekkarinen ja tähyilee maantielle.

Kehitysvammaisten uusi asuntola Perniössä on viittä vaille valmis. Muuttoa on kaavailtu juhannuksen jälkeiselle viikolle, ja päivää odotetaan malttamattomana. Nykyisen Lehmuskodin tilat ovat epäkäytännölliset ja loppuun asutut.

Perniönseudun Lehti vieraili talon kolmen tulevan asukkaan kanssa tutustumassa tiloihin. Kaksiosta yksiöön muuttava Henna Pekkarinen on porukasta yksi. Muutto on jännä paikka, vaikka muuttomatkaa on vain muutama kymmenen metriä.
–Tähän muuttoon on valmistauduttu kyllä jo jonkin aikaa, sanoo Lehmuskodin hoitaja Miia Niemelä.

Viime viikolla tulevaan kotiinsa kävivät tutustumassa Hennan lisäksi Tommi Helminen ja Kari Lehto.
Jo rapuilla tulee puheeksi se, millainen mullistus muutto on.
–Kaksiosta yksiöön, paljon saa pistää tavaraa pois, huokaa Henna Pekkarinen. 
Kari Lehto ottaa lunkisti.

Lehmuskotiin muuttaa viisitoista henkeä. Henkilökuntaa on vuoroa kohti enimmillään kolme, ja yövuorossa on hoitajia yksi. Miia Niemelä muistuttaa, että talon nimessä sana ”koti” on ratkaiseva:
–Me olemme heidän kotonaan töissä, hän viittaa kolmikkoon.

Joka huoneeseen kuuluu vessa ja suihku ja osaan pieni keittiönurkkaus vesipisteineen. Viime viikolla ei vielä tohdittu päättää, miten kalusteet on paras sijoitella; Tommia askarrutti, minne pistää telkkari, Hennaa taas, mille seinälle sänky sopisi.

Uudessa talossa muukin tekniikka on tätä päivää, myös sellainen, jota ei toivottavasti tarvita. Asuinhuoneiden katossa on valmius henkilönostimelle, vessassa hälytinlaitteet, ja sprinklerijärjestelmä kuuluu tietysti varustukseen.
–Se on osoitteellinen. Palokunta tietää heti, minkä oven takana on tilanne päällä, jos hälytys tulee, Rakennus-Kämi Oy:n Jussi Kämi muistuttaa.

Nykyinen Lehmuskoti puretaan, ja ajatuksissa on Miia Niemelän mukaan ollut, että nimi seuraisi mukana vanhasta paikasta.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: