Skip to main content

Uimataito voi jäädä aikuisena hankkimatta

Särkisalossa opetellaan vesitaitoja Janita Kylänpään johdolla.Meripirtin rannassa oltiin maanantaina opin äärellä. Rantauimakoulu teki paluun Särkisaloon monen vuoden tauon jälkeen ja ilmoittuneita oli mukava porukka; 38 lasta kaikkiaan.
Ensimmäinen opetuspäivä oli maanantai ja sää mainio.
– Siitä se lähti, että uimataito katsottiin niin tärkeäksi asiaksi, että se pitää olla. Ja vielä oppia uimaan luonnonvesissä, sanoo Särkisalon Urheilijoiden Tiina Salminen.

Särkisalolaisille kyse oli myös siitä, että uimakoulun on oltava lähellä; takavuosina lapsia kuskattiin uimakouluun Naarjärvelle.
Urheiluseuran lisäksi kimppaan lähtivät hanketta toteuttamaan Förbyn nuorisoseura, Martat ja koulun vanhempainyhdistys.
–Uimaopettaja buukattiin jo marraskuussa. Se on ollut monesti ongelma, että opettajaa lähdetään hakemaan vasta huhtikuussa, ja silloin kaikkien kesä on jo täynnä.

Särkisalossa opettaa oman yrityksensä nimissä Janita Kylänpää. Ryhmiä on Särkisalossa neljä ja tavoitteet vaihtelevat tason mukaan.
–Alkeisryhmässä tavoitteena on, että viikon päästä olisi vesitaitoinen lapsi, jolta sujuu kymmenen metriä alkeisuintia, kertoo Kylänpää.
Pisimmälle edistyneiden kohdalla puhutaan jo pohjoismaisen uimataitomääritelmän täyttämisestä; tällöin pitäisi osata uida 200 metriä ja siitä 50 metriä selällään. Temppu ei ole ylipääsemätön alle kouluikäisellekään, Kylänpää sanoo. 

Jos taito jää lapsena hankkimatta, myöhemmin kynnys kasvaa isoksi.
–Koulussa uimista on todella vähän ja armeijassakin uidaan ehkä vain kerran.

Jaa artikkeli: