– Jotenkin tämän paikan henki kolahti, heti kun avasi oven. Etenkin tuo entinen näyttelytila. Sitä on vaikea edes sanoiksi pukea. Tässä on meidän koulu. Olihan siinä joku hetken epäröinti, että ”onko tämä vaan tällainen hurahdus”, kun oltiin käyty muitakin vanhoja kouluja katsomassa. Ilomantsissa asuva äitinikin kävi täällä katsomassa ja päivitteli, että oletteko te ihan hulluja. Hän tokaisi kuitenkin sitten, että onhan tämä ihan teidän näköinen. Mutta tällainen projekti meillä nyt on, kuvailee Hanna Strandell.
Hanna ja Dick Strandell ostivat Tuulhatun vanhan koulun helmikuussa. Noin 300 asuinneliön talosta on tarkoitus tulla pariskunnan yhteinen koti pikkuhiljaa. Yläkerran remontti on jo alkanut muovimattojen ja pinkopahvien poistamisella sekä seinien maalaamisella. Vanhaa tavaraa, lämmityspattereita ja keittiövälineistöä on poistettu. Korvaava keittiö on tulossa, mutta se ei suinkaan ole uusi.
– Löysimme ullakolta tässä aiemmin olleen 1960-luvun keittiön, jonka tuomme nyt tänne. Se oli korvattu uudella joskus 1980-luvulla. Tarkoitus on tehdä tästä mahdollisimman alkuperäisen oloinen. Yritämme vielä kaivaa tietoa siitä, millainen rakennus on ollut uutena 1920-luvulla, toteaa Dick Strandell.
Taina Kurtzen taideateljeen entinen näyttelytila näyttää eniten asutulta. Siellä Dick Strandell on yöpynytkin silloin tällöin. Sen viereen Strandell on tehnyt itselleen väliaikaisen työhuoneen, jossa hän tekee myös etätöitä. Sinne hän on ehtinyt kerätä jo purjelaivojen pienoismalleja ja erilaisia soittimia.
Dick Strandell on rakennusmestari, joka kertoo puuhastelleensa jo parikymmentä vuotta vanhojen talojen kanssa.
– Asun parhaillaankin Karjaalla talossa, joka on 123-vuotias. Meillä on vaimon kanssa kyky katsoa rakennuksen nykytilan taakse. Katsomme mitä siitä voisi saada, eikä niinkään sitä, mitä se on sillä hetkellä, kertoo kiinteistöpäällikkönä Finnpilotilla työskentelevä Strandell.
– Jatkossa aiomme viettää täällä niin paljon aikaa kuin suinkin on mahdollista. Työmatkani lyhenee huomattavasti, ja voihan olla, että jatkossa työmahdollisuuksia löytyy lähempääkin, toteaa päivätoiminnan vastaavana ohjaajana Hangossa työskentelevä Hanna Strandell.
Koko juttu 1.9. painetussa ja digilehdessä!