Skip to main content

Teemapäivä ja sen syy seurasivat toisiaan joulukuun alussa.  Kuukauden ensimmäisenä päivänä vietettiin pohjoismaista palovaroitinpäivää. Pyöreästi viikon päästä siitä Helsingin Vuosaaressa kuolivat kerrostaloasunnon tulipalossa nainen ja kolme pientä lasta. Poliisin vahvistaman tiedon mukaan onnettomuusasunnossa ei ollut palovaroitinta. 

Onnettomuus on järkyttävä, ja samalla se opettaa kovemman kautta jotain juuri tässä kohdassa vuotta. Joulun alla on perinteisesti korostettu sitä, miten jouluna toimitaan turvallisesti juhlaan liittyvien erikoisuuksien kuten esimerkiksi kynttilöiden ja ulkotulien kanssa. Tapaus osoittaa, että riskinsä on myös aivan tavallisessa arki-illassa. Pitää muistaa, että tulipalo voi syttyä myös silloin, vaikka ihminen toimisi aivan oikein; joskus syynä on esimerkiksi laitevika.

Oli alkusyynä mikä vain, palovaroitin antaisi mahdollisuuden suorittaa alkusammutus tai ainakin pelastua asunnosta. Kerros- tai rivitalossa tyhjässä asunnossakin huutava varoitin voi herättää jonkun sivullisen huomiota ja pelastaa näin paljon.

Varoittimien puolesta on kampanjoitu vuosikymmeniä ja pakollinen se on ollut asunnoissa vuosituhannen alusta lähtien. Vuosaaren onnettomuus on niin vakava, että sen voi olettaa herättävän monet tarkastamaan omien palovaroittimiensa kuntoa ja määrää. Ehkä joku havahtuu palovaroitinkaupoille. Pieni tosikkomaisuus ja turhantarkkuus on paloturvallisuuden vinkkelistä hyvästä.

Suunta muuten on oikean suuntainen; Suomen pelastusalan keskusjärjestön mukaan tiistaihin mennessä tulipaloissa oli kuollut 62 ihmistä. Viime vuonna koko vuoden ajalta vastaava luku on 79. Joulun ajan ei tarvitse tarkoittaa määrän kasvua.

Jaa artikkeli: