Skip to main content

Lounais-Suomen poliisilaitos on alkuvuoden aikana tutkinut jopa pariakymmentä tapausta, joissa ihmisiä on erehdytetty esiintymällä poliisina.

Tyypillisesti uhrina ovat olleet ikäihmiset, joille on soitettu ja esittäydytty poliisina. Tämän jälkeen on tiedusteltu pankkikortin tunnusta tai verkkopankin tunnuksia ja selitetty asiaa korttiin tai tiliin liittyvällä rikostutkinnalla.
Osaa ihmisistä on saatu puijattua, tunnukset saatu haltuun ja näin on aiheutettu isojakin omaisuusvahinkoja.

Poliisi korostaa, että asiasta olisi nyt puhuttava ikäihmisten kanssa ja painotettava, että pankkiasiointiin liittyviä tietoja ei luovuteta kenellekään, vaikka pyytäjä miten sanoisi olevansa poliisi.

Yritykset kertovat osaltaan siitä, että poliisi on kovin arvostettu ja luotettu instituutio. On totuttu tottelemaan, kun poliisi kehottaa esimerkiksi poistumaan jostain. Ikäihmisille poliisi on ehkä tietyllä lailla pyhä toimija – ehkä ei osata epäilläkään, että joku tohtisi esiintyä virkavallan nimissä pahoin aikein. Toisin kuitenkin on, ja aina joskus yritykset hyötyä onnistuvat.

Omaisille ja läheisille jää tietysti vastuu asiasta kertomisessa, mutta miksipä ei aihe voisi olla myös esimerkiksi eläkeläisjärjestöjen ohjelmassa. Verkkopankit ja pankkikortit ovat nykyaikaa ja ikäihmisillekin kätevä vaihtoehto ja oikein käytettynä turvallinen sellainen.

Aikaa leimaa toisaalta epäluuloisuus; esimerkiksi sosiaalisessa mediassa nousee haloo herkästi, jos asuinalueella pyörii vieraaksi mielletty auto.
Jokainen uusi liikkuja tutulla kadulla ei ole pahoissa aikeissa liikkeellä, ei myöskään jokainen ovelle koputtaja. Pankkitunnusten suhteen tilanne on perin helppo; kun muistaa, että niitä ei tule kenellekään kertoa, ei tarvitse arvuutella.

Jaa artikkeli: