Skip to main content

Toiminta-alueiden vahvistaminen voi velvoittaa monet viemäriin

Osuuskuntien järjestämälle vesi- ja jätevesihuollolle rakennetaan yhteisiä pelisääntöjä Salossa.
Kaupungissa muodostetaan vesihuollon toiminta-alueita niistä alueista, joilla on osuuskuntien rakentama viemäri. Toiminta-alue on vesihuoltolaissa määritelty alue, jonka kunta vahvistaa.

Muutos voi tuoda tullessaan viemäriin liittymisen velvoitteen toiminta-alueelle jääville kiinteistöille, jotka eivät ole osuuskunnan verkkoon liittyneet.
– Jollain aikavälillä se voi tulla joillekin kiinteistöille eteen, lähinnä siinä tilanteessa kun jätevesijärjestelmää uusitaan, uumoilee osuuskuntakouluttaja Timo Korpinen.

Liittymättä jääneitä kiinteistöjäkin on, sillä tähän asti rakennettujen osuuskuntien liittymisprosentti on noin 80.   
Salon vt. kaupunkikehityspäällikkö Mika Mannervesi kertoo, että alueita valmistellaan yhdessä osuuskuntien kanssa.  Osuuskunnilta on pyydetty lausuntoja siitä, mitkä niiden toiminta-alueiden rajat niiden omasta mielestä olisivat. Tämän jälkeen kaupunki tekee oman ehdotuksensa.

Mannervesi toteaa, että toiminta-alueen vahvistaminen voi olla vasta suunnitteluvaiheessa oleville osuuskunnille myös hyvä vetoapu.
– Etenkin niissä tilanteissa, joissa kiinteistönomistajat ovat lähteneet harvakseltaan mukaan, auttaa jos liittymiseen on velvoite, puntaroi Mannervesi.

Paitsi kotitalouksia, toiminta-alueen perustaminen antaa tehtäviä myös osuuskunnille; niiden on toiminta-alueella pystyttävä toimittamaan palvelut.   
– Velvoite on kaksisuuntainen. Osuuskunnan on voitaa hoitaa palvelu sille alueelle, jonka kaupunginvaltuusto on vesihuollon toiminta-alueeksi vahvistanut, Korpinen kertoo.

Jaa artikkeli: