Skip to main content

Tilaukset pitävät tekijät terässä

Lounais-Suomessa eletään mielenkiintoisia aikoja, mitä työllisyyteen tulee.

Salolaisittain  paras uutinen on luonnollisesti Marine Alutechin merivoimilta saama tilaus. Yrityksen maanantaina julkistama, yli 30 miljoonan euron sopimus on teijolaisyhtiön historian isoin.  Kun vielä Teijon telakallakin on talven ajan hyvä työllisyystilanne,  raikuvat Teijolla lähiaikoina toivotut työn äänet.

Samansuuntaisia hyviä uutisia kuuluu muualtakin lounaisrannikolta:   STX:n Turun telakan risteilijätilausta on uumoiltu, samoin Porin telakka on Ylen uutisten mukaan saamassa jättimäisen tilauksen öljynporauslautan jalustasta.

Tiedot ovat tietyssä mielessä näpäytys niille, jotka ovat jo heittäneet toivon sen suhteen ettei Suomessa kannattaisi suoranaisesti valmistaa mitään ainakaan ulkomaille vietäväksi.
Ajatuskulku on näemmä väärä, ja tilauskirjat voivat täyttyä jopa metallin alalla. Tilaukset lienevät myös koko lailla täysin yritysten oman myynti- ja neuvottelutyön tulosta, jossa kunnallisilla elinkeinojen kehittäjillä ei ole juuri osuutta.

Perinteisestä metallista puhuminen olisi tosin aliarviointia:  puolustusvoimien aluksen tai loistoristeilijän suunnittelu ja valmistaminen vaatii pitkälle erikoistunutta osaamista, johon tarvittavia pääomia nyt puheena olevat yritykset ovat vuosia keränneet.

Nyt  tulevat tai tuloillaan olevat tilaukset pitänevät osaltaan huolta siitä, että tämä erikoisosaaminen ei karkaa eikä unohdu. Tämä voi olla myös seuraavista tilauksista kilpailtaessa valtti. Marine Alutechin toimitusjohtaja Niko Haro toteaa, että veneiden korkea suomalaisuusaste on kilpailuvaltti ulkomailla.  Ainakin se viestii, että maassa on tietotaitoa.

Yhtenä pelkona on tietysti, että osa alalle nyt tulevista työpaikoista lipsuu ulkomaalaisten käsiin.  Tätä tuskin voidaan kokonaan välttää, mutta oma siivunsa töistä löytyy varmasti myös suomalaisille ammattilaisille.    

Edelleen työttä jääville on tietysti laiha lohtu se, että täyden tilauskirjan yhtiö maksaa veroja ja tuo muutakin toimeliaisuutta alueelle enemmän kuin hiljaiseloa viettävä yritys.  Vahvistetut tilaukset kun tietävät töitä myös isolle joukolle alihankkijoita.

Jaa artikkeli: