Skip to main content

Tilat kerralla kuntoon

Perniössä kaupungin kiinteistöjen kunto on tänä syksynä yllättänyt. Sekä Kirkonkylän koulun että terveysaseman tilanne on siksi heikko, että jopa uudisrakentamisen mahdollisuutta väläytetään. 

Koulun osalta asiaa on jo viety ajatusta pidemmälle, terveysaseman osalta kuvio on vielä koko lailla auki.
Selvää on, että siinä missä koululaiset ja koulun henkilökunta, myös terveyspalveluiden henkilökunta ja potilaat tarvitsevat terveet tilat – olipa toiminnan takana sitten kaupunki tai myöhemmin maakunta.

Tuloillaan oleva sote-uudistus tuo ajatusleikkiin uutta kulmaa ja pohdittavaa. Kunnilta on viime vuonna voimaan astuneen lain nojalla evätty isojen sote-investointien tekeminen ilman poikkeuslupaa. Terveysaseman rakennuttaminen mennee yli kynnysarvon, joten perusteluja tarvitaan.

Kustannusmielessä kouluhankkeen ja terveysasemahankkeen yhdistäminen voisi olla perusteltua – miksei myös toiminnallisesti.
Hammashoitolan henkilökunta on oirehtinut ja rakennusta on korjattu jo aiemminkin. Jälkiviisaasti voisi puntaroida, olisiko jo aiemmin pitänyt ottaa puheeksi järeämmät vaihtoehdot.

Rakennus on joka tapauksessa jo pitkään palvellut; terveysaseman nuorempikin osa on nelikymmenvuotias ja joka suhteessa aikansa lapsi. Tänä päivänä suunnittelussa lähdettäneen liikkeelle aivan eri jalalla.
Alueen asukkaiden vinkkelistä perustelut ovat ilmiselvät; peruspalvelut kuten lääkärin, hoitajan ja neuvolan palvelut alueella tarvitaan, etenkin kun seudun houkuttelevuutta asuinpaikkana varmasti esimerkiksi päivähoidon ratkaisut lisäävät.

Jaa artikkeli: