Skip to main content

Perniössä iso joukko maanviljelijöitä aloitti pääsiäisen kuten työhön kuuluu: pellonpientareella.
Kevättyöt ovat aluillaan ja samaan syssyyn jaetaan vielä uutta tietoa:  Järki Pelto-hanke on saanut  järjestämissään tapahtumissa hyvän osanoton.

Hankkeella on tavoitteidensa listalla se, että voittajia olisi parikin: tarkoituksena on edistää vesiensuojelua maa- ja metsätalousympäristössä ja olla luonnon monimuotoisuuden asialla.  Samalla ollaan myös viljelijöiden asialla: yhtäältä esitetyt toimenpiteet edistävät suojelua ja virkistyskäyttöä, toisaalta ne voivat kohentaa maatalouden harjoittamisen edellytyksiä ja tämän tien päässä ovat toki myös kasvavat tuotto-odotukset.   

Vesiensuojelun näkökulmasta luontevaa on, että hanke keskittyy Saaristomeren ja Suomenlahden rannikolle.

Hankkeessa puhutaan toisaalta hallinnollisista asioista kuten esimerkksi ympäristötukien muutosehdotuksista, toisaalta tapahtumissa on tähän asti tullut esiin paljon kouriintuntuvaa asiaa ja käytännön vinkkejä, joiden toteuttaminen ei juuri maksa kuin vaivan.  

Perinteisesti niksit ovat kulkeneet isältä pojalle ja ehkä talosta taloon, nyt ajatukset kulkevat myös hankkeen välittämänä.   Se, että tilaisuudet vetävät yleisöä sankoin joukoin, kertoo siitä, että maatiloilla elää hyvä halu edelleen kehittää toimintaansa ja saada arki entistä mutkattomammaksi.  
Ikiaikainen elinkeino ei ole lainkaan loppuunkaluttu aihe vaan hyvinkin tutkittu aihepiiri, josta riittää uutta tietoa ja tuoreita ajatuksia jaettavaksi edelleen.

Varsinaisilla kunnostushankkeilla on monesti se ongelma, että toimenpiteet on saatava valmiiksi hankekauden päättymiseen mennessä.  Meneillään olevan peltohankkeen kaltaisessa tiedottamishankkeessa ei ole tätä pulmaa; hyvät käytännöt voivat jäädä elämään, vaikka hanke aikanaan pistetäänkin pakettiin.

Jaa artikkeli: