Skip to main content

Sadoittain tölkkiruokia, kiloittain jauhoja ja puurojauheita, kymmeniä kanistereita polttoainetta. Auto on aina tankattuna täyteen. Pakoreitti on suunniteltu kaupunkien ohi, syrjäseutujen kautta. Taloon on piilotettu suoja, jota vieraat ihmiset eivät näe. Jos löydät itsesi mainituista kohdista, olet luultavasti maailmanlopun odottaja. Kuulostaa aikalailla hullun hommalta, mutta lienee ajatuksessa jotain perääkin.

Täällä meren rauhoittavassa sylissä on varauduttava vaaroihin. Kallionkoloissa asuu käärmeitä, pitkissä ruohoissa möyrii punkkeja ja muita ötököitä. Pitää katsoa jalkoihinsa, ostaa ötökänkarkotteita, muistaa suojata pää auringolta. Eivätkä ne tölkkimuonatkaan pahitteeksi ole, etenkin jos juhannuksenviettopaikasta ei löydy kylmää paikkaa.

Missä sinä olet juhannuksen? Tiedät kenties, mihin olet menossa, mutta osaisitko selittää sen ulkopuoliselle? Jos olet menossa tutun mökille, vieraalle saarelle ja vieraille vesille, selvitä itsellesi sijainnin koordinaatit.

Hätäkeskuslaitos muistuttaa, että nopeimmin saat apua, kun tiedät sijaintisi. Laita vaikka mökin osoite tai merikoordinaatit pysyvälle paikalle mökin seinälle. Kannattaa opettaa myös lapsille, missä mökki sijaitsee ja miten sinne pääsee. Pahimman kohdatessa he tietävät, mitä sanoa hätäkeskukselle.
Katvealueilla eivät puhelimet välttämättä toimi. Etenkin älypuhelinten karttasovellukset voivat jumittaa. Käytä omaa älylaitettasi ja hanki perinteinen paperikartta. Niitä myydään edelleen lähes jokaisella huoltoasemalla. Jos menet vieraaseen paikkaan, auttavat paikalliset varmasti.

Muutaman huurteisen nauttiminen on sallittua ja joissain tapauksissa kuuluu juhannusperinteisiinkin. Vastuullinen tissuttelu sopii suomalaiseen kesänviettoon, mutta muista rajat. Lasten silmien eteen rellestäminen ei kuulu. Ratti- ja ruorijuoppous on jo noloa, joten pidetään tilastot tämän juhannuksen osalta puhtaina.
Maalla tai merillä, pyydä apua ajoissa, jos tuntuu että sitä tarvitset. Ota rennosti, mutta vastuullisesti. Hyvää juhannusta!

Jaa artikkeli: