Skip to main content

Tervetuloa syksy!

Jopa sinua kaipasinkin. Lähetä tihkusadetta ja lämmintä tuulta vielä elokuulle.

***
Kesän viimeiset juhlat juhlittiin viikonloppuna, kertoo sanomat. Helsingissä keimailtiin hyvässä flow’ssa ja Mikkelissä karjuttiin dinosaurusten malliin. Saattaa sitä lapsi lähteä sukuloimaan Pohjanmaallekin. Siellä se jo oli. Syksy.

Oman mittapuuni mukaan olen kotona Pohjanmaalla, kun Jalasjärven Juustoportti ohitetaan. Tai ei sitä koskaan ohiteta. Siinä kohtaa painetaan jarrua ja käydään napsimassa juustomaistiaisia. Harvemmin niitä mukaan ostetaan, nuukia kun ollaan.

Kesän viimeiset juhlat olivat myös mummuni synttärijuhlat. Niitä varten koko kylä osti kukkakimppuja ja täytetorttuja. Niitä kakkuja syödään seuraava viikko aamu-, ilta- ja välipalana. Jaa, olisin voinut sen leipäjuustoharkon ostaa, ihan vain tasapainon vuoksi.

Syksyssä on parasta sadonkorjuu. Monelle pohjalaiselle parasta on myös Elonkerjuu. Eloahan sitä moni kerjää, kun kärsii tylsästä lauantai-illasta. Ja kun telkastakaan ei tule mitään.

Satoa keräilee jälleen myös telkkarin maajussit. Odottelevat kirjeitä, joita sitten koko kansa jännityksellä lukee. Nämä maajussit ja –jussittaret ovat vuosi vuodelta viehättävämpiä. Eikö sato korjaannu viehättämättömiltä jusseilta?

Niin jusseissa kuin marjoissakin liika on liikaa. Jos satun menemään metsään sankojen kanssa, alkaa homma tympimään ensimmäisten litrojen jälkeen. Sitä alkaa mustikat ja puolukat ja vahverot vilisemään silmissä. Liian kanssa kun marjastamisesta nauttii, voi koppaan tarttua muutama kärpässienikin.

***
Parasta syksyssä on lämpimän rapsakka ilma ja pieni tihkusade. Täydellinen lenkkisää, huokaa urheilija sisälläni.

Syksyllä se iskee. Lenkille, pihalle, kun ei ole enää liian kuuma. Lenkin jälkeen istutaan telkkarin ääreen, kuumaa kaakaota, herkkuvoileipiä, omenoita, hilloja, marjoja, ehkä vähän jäätelöäkin menneen kesän muistolle. Sitten onkin hyvä mennä siihen mahan viereen maata.

***  
Kauanko voi toivotella hyvää kesänjatkoa? Joko saan toivottaa talven odottelua tai joulun pyhiä?
Ei malta ihmislapsi odottaa ja toivotella hyvää tätä hetkeä. Jatkosta on aina kyse. Vaikka kaikki saattaisi olla ihan hyvin juuri nyt.

***   
Hyvää tätä hetkeä,

hannele.yliviitala@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: