Skip to main content

Tenholan juustola on valmiina aloittamaan

Tuhannesta litrasta maitoa tulee satakunta kiloa juustoa, kertoo Pelle Friman. Koko lailla tasan 30 vuotta sitten päättyi eräs aikakausi Tenholassa. Pieni pitäjä oli merkittävä juustontuottaja, jonka tuotteet tunnettiin laajalti. Ajat ja markkinat kuitenkin muuttuivat ja kolme vuosikymmentä sitten meijerin ovet pistettiin säppiin. 

Pian ne taas aukeavat: yrittäjä Per-Olof Friman hankki vanhan meijerikiinteistön vuonna 2015.
Tiloissa on tehty remonttia  ja nyt alakerta on muuttunut juustolaksi: pihan puolella on keittohuone tuhannen litran kattiloineen, prässit ja muotit, pakkauslinja ja kypsytys- sekä varastokellarit. Kaiken keskellä on huone, josta vieraat voivat ikkunoiden läpi seurailla paitsi juuston valmistusta, myös hyllyillä lepäileviä juustotahkoja ja aikanaan myös maistella juustoja.
–Ovet avautuvat ryhmille ja muuten sovittaessa, mutta mitään yleistä aukioloa ei tule, Friman kertoo.

Ihan vielä ei kannata aikaa varata; siihen, että ensimmäinen uusi juusto on syöntikunnossa, menee yli kesän. Kun viimeinenkin asiakirja on yrittäjän kädessä, aloitetaan varsinainen valmistus. Friman arvioi, että toimeen päästään aivan lähiaikoina.
–Ensimmäinen työntekijä aloittaa heti vapun jälkeen, heti aluksi tehdään vielä siistimishommia.
Näin siitä huolimatta, että tilat ovat uudenkiiltävät; niin keittohuone, laboratorio kuin muutkin tilat. 

Kaikkiaan juustola tulee työllistämään kolmesta neljään työntekijää.
Mukana yrittäjän taipaleella on ollut juustomestari Lauri Helle.
–Tämä tila vei meidät, ja Laurilla on sitten iso osuus siinä, kun on lähdetty miettimään, että mitä tuotanto tässä tilassa on, Friman muotoilee.
Tenholalla on pitkät juustoperinteet ja ne näkyvät myös tulevissa juustoissa. Tässä vaiheessa suunnitelmissa on valmistaa kahta lajiketta: gryuere-tyyppistä juustoa ja samansuuntaista tilsitiä kuin Gennarbyssä valmistettiin.
–Siitä Gennarbyn juustosta on olemassa tietty ajatus, miten samansuuntaiseen päästään, Helle toteaa.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: