Skip to main content

Teknologia auttaa hävikin hallinnassa

Perniön ABC:n liikennemyymäläpäällikkö Minna Aitio uskoo, että yritysten lisäksi myös yksilöllä on vastuu hävikkiruoasta.

Perniön ABC:lla oli maanantaina lounaaksi tarjolla jauhelihamureketta, tummaa kastiketta, puolukkahilloa, kana-nuudeliwokkia, aasialaisia papupyöryköitä, makeaa chilimajoneesia ja persilja-voiperunoita.

Väistämättäkin osa tästä ruoasta päätyy roskiin. Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa, joten roskiin päätyvästä ruoasta on ehkä moni uteliaampi kuin yleensä.

–Meidän pakattu biojätteemme menee joko biokaasun tuotantoon tai luomulannoitteen raaka-aineeksi, eli se saadaan kierrätettyä, Perniön ABC:n liikennemyymäläpäällikkö Minna Aitio avaa.

Aitio ja koko muu henkilökunta seuraa tarkasti hävikin syntymistä, jotta sen määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Tai oikeastaan ihmisen työksi jää ruoan ja hävikin punnitseminen. Teknologia hoitaa loput

–Meillä on käytössä Jamix-järjestelmä, joka laskee kirjaamiemme tulosten perusteella, kuinka paljon ruokaa menee päivän aikana. Se laskee myös ihmismäärästä ennusteen, mikä auttaa hurjasti määrien suunnittelussa, Aitio kertoo.

–En usko, että paluuta manuaaliseen laskemiseen ja kirjaamiseen enää on. Tämäkin tästä varmasti entisestäänkin kehittyy ja menee eteenpäin, hän jatkaa.

Raportissa näkyy, kuinka Jamix osuu ennusteellaan oikeaan lähes päivästä toiseen. Ennustettavuus on syksyisin ja talvisin helpompaa, sillä kävijämäärä ei vaihtele niin paljon kuin kesän sesonkiaikaan.

–Meillä valmistetaan ruoka tarpeeseen, että jos tarvitaankin enemmän ruokaa, sitä saadaan nopeasti tehtyä lisää, Aitio sanoo.

Jamixin avulla saadaan tietää myös, kuinka paljon noutopöydän ja salaattipöydän ruoasta päätyy hävikkiin.

Määrä jää tavallisina päivinä muutamiin kiloihin. Pienimmillään syyskuussa hävikkiä on syntynyt alle kaksi kiloa päivässä.

Lue lisää tämän torstain lehdestä!

Jaa artikkeli: