Skip to main content

Täysluomu siideri käy hiljaa kellarissa

Timo Erjala esittelee siiderin lähtökohtia; omenoista puristettu mehu saa aluksi käydä omia aikojaan lähes koko talven yli. Siiderin voi käyttää pullotuskuntoon muutamassa viikossa hiivan avulla.
Jos ei ole valtava kiire maistelemaan, juoma on valmista ensi kesänä ja ilman hiivaa.

Timo Erjala kokeilee ensimmäistä kertaa kuinka siideri valmistuu ranskalaiseen tapaan.
–Meillä oli kesällä ranskalainen maatalousharjoittelija ja hän kysyi,  mitä omenoista tehdään.

Florian on kotoisin Pariisista itään läheltä Champagnen maakuntaa.
–Perheellä ei ole viinitarhaa, mutta omenapuita kyllä ja niistä tehdään siideriä.

Omenat puristetaan mehuksi aivan kuin meilläkin ja mehu pannaan isoihin tynnyreihin.
–Mitään muuta ei laiteta ja tynnyrit säilytetään piharakennuksissa. Syksyn aikana mehu pitää lapota pari kertaa toiseen astiaan, että sakasta päästään.
–Tammikuussa lisätään tietty määrä sokeria ja annetaan olla helmi-maaliskuuhun.

Kevättalvella siideri pullotetaan ja pulloihin lisätään pieni määrä sokeria ja pullot suljetaan kunnolla.
–Pullotuspäivä on Ranskassa tarkka, työ pitää tehdä, kun kuu on tietyssä asennossa, kertoo Erjala.
Juoma on valmista kesällä.
–Se on heillä ihan arkinen kesäinen  janojuoma.

Jaa artikkeli: