Skip to main content

Kesä on tuonut mukanaan lukemattomat kesätapahtumat myös eteläiseen Saloon. Pari viikkoa sitten järjestetty Avoimet kylät -tapahtumapäivä herätti kylät viimeistään eloon talviunestaan. Myös juhannusta vietettiin ympäri seutua yhteisöllisissä merkeissä.
Kesä innoittaa paikallisia yhdistyksiä monenlaiseen paikkakuntaa elävöittävään toimintaan. Kesäteatterit, -näyttelyt, -kahvilat, yhdistysten ylläpitämät museot ja muut kohteet kutsuvat niin paikallisia kuin lomalaisia ja vapaa-ajan asukkaitakin ottamaan kesästä kaiken irti.
Pienet paikkakunnat olisivat tapahtumiltaan melkoisen hiljaisia ilman tätä valtavaa, suurimmaksi osaksi ilman palkkaa kotiseutunsa elävöittämiseksi töitä tekevää joukkoa. Kaikki tämä vapaaehtoistyö on valtava voimavara etenkin haja-asutusalueiden lomanviettäjille sekä seudun läpi kulkeville lomalaisille.
Toisaalta kesätapahtumien ja -kohteiden runsaus saattaa houkuttaa lomalaista haukkaamaan liiankin suuren palan kerralla. Särkisalon juhannussalon pystyttämisen yhteydessä puhunut Kaisa Savolainen varoitti, että tarjonnan runsaus ja ylenpalttisuus voi johtaa siihen, että lomalaisen yllättääkin kesästressi. Paine osallistua moniin tapahtumiin saattaa johtua siitäkin, että kesätapahtumien kausi on niin lyhyt. Jo elokuun alkupuolella hiljenee, kun koulut avaavat jälleen ovensa. Tällöin esimerkiksi pääasiassa elokuussa lomailevilla muualta Euroopasta saapuvilla turisteilla ei olekaan Suomessa niin paljon kohteita.
Tasapainoa kesään olisi hyvä löytää sekä tapahtumien järjestäjien että lomalaisten näkökulmasta. Ei kaikkea kerralla tai muutamassa viikossa, niin säilyy parempi tasapaino.

Jaa artikkeli: