Lukeminen avaa ihmisille ovia uusiin maailmoihin. Meidän ei aina tarvitse lukea tietokirjoja, että opimme uusia tärkeitä asioita.
Kouluissa on jo pitkään sanottu oppilaille, että tärkeintä on lukea jotain, oli kyseessä sitten sarjakuvalehti tai pidempi fiktiivinen tarina. Lukemisen tärkeyttä on korostettu jo kauan, mutta silti suomalaisten lasten, nuorten ja jopa aikuisten lukutaidossa on vielä paljon petrattavaa.
Lukemisesta täytyy tehdä mielekästä. Tylsänkin asian voi kertoa mielenkiintoisella tavalla, jos on taitava kirjoittaja. Faktojen luetteleminen harvoin kiinnostaa lukijaa, vaikka aihe itsessään voisi olla mielenkiintoinen.
Tällä viikolla kävin jututtamassa Mathildedalin historiasta kertovan kirjan tekijöitä. Olin iloinen, kun kuulin, että kirjan sivuille on kerätty ihmisten tarinoita ja kuvauksia eletystä elämästä. En itse ole suuri historiallisten kirjojen ystävä, mutta mielenkiintoiset tarinat kiinnostavat minua aina.
Samalla kun luen kirjan sivuilta, mitä joku kylillä asunut ihminen on ajatellut elämästä kymmeniä vuosia sitten, opin paljon silloisesta maailmankuvasta. Jos sama asia olisi kerrottu minulle vain niin, että kyseinen ihminen on elänyt tietyssä paikassa tiettyyn aikaan, olisin laskenut kirjan pois käsistäni.
Maailma tarvitsee taitavia kertojia. Taitavat kertojat keräävät ympärilleen innokkaita lukijoita. Mielenkiintoisetkaan kirjat eivät kuitenkaan auta silloin, jos kukaan ei niitä lue.
Lukemisesta tulee helposti tapa, jos siihen tottuu jo lapsena. Siksi meidän aikuisten pitäisi kiireisenkin arjen keskellä muistaa se, että lapselle ääneen lukemiselle pitäisi löytyä aina aikaa.
Moni asia maailmassa on muodissa hetken, kunnes tilalle tulee joku uusi villitys. Iltasatujen lukemisen tulisi kuitenkin pysyä muodissa aina.