Skip to main content

Talkootyötä ei saa verottaa

Kävin lauantaina Särkisalo-päivillä.

Särkisalo on vanha Perniön kappeliseurakunta, joka nyt jo on pitkään ollut oma seurakuntansa. Kun nyt sitten tapahtui tämä kuntien ihana liittyminen rikkaaseen Salon kaupunkiin, myös seurakunnat hävisivät ja Särkisalokin on jälleen kappeliseurakunta, nyt vain Salon. Mainitsen tämän siksi, kun kappalaisen virassa oleva rovasti Jaakko Laxenius valittiin tänä vuonna vuoden särkisalolaiseksi.

Minä en nuorena tuntenut koko Särkisaloa, asuinhan Ylikylän kappeliseurakunnan alueella. Kun sitten myöhemmin muutimme lähelle Särkisalon rajaa asumaan, tuli pitäjäkin tutummaksi. Naapuriston pojat kun olivat Nurkkilassa koulunsa käyneet ja tunsivat Särkisalolaisiakin, pääsin heidän kanssaan tutustumaan Särkisalolaisiin. Polkupyörillä kuljimme juhannuksena Meripirtin lavalle. Rannalla myös poltettiin kokkoa. Kävimme Ruohosen taksilla Förbyn Seurojen talolla tanssimassa. Näin tuttavia alkoi tulla Särkisalosta.

Nyt olen Kotiseutuyhdistyksen, Eläkeliiton ja jopa Sotaveteraaniliiton (jonka kannattajajäsen olen) tilaisuuksissa käynyt monesti naapuripitäjässä.  Olen myös älähtänyt Särkisalon puolesta, kun kaupunki kohtelee huonosti entistä vakavaraista Särkisaloa. Mutta eipä taida Salon seudulta löytyä toista niin yksimielistä vanhaa kuntaa kuin Särkisalo on. Talkoilla he pystyvät monet asiat korjaamaan, nämä vanhat merenkulkijat. Ihailen sitä talkoohenkeä, jota paikallisissa asukkaissa löytyy. Jopa sinne muuttaneet eläkeläiset ovat innolla mukana. Tästä todisteena on talkoovoimilla hoidetut Särkisalopäivät, joka keräsi noin 500 vierasta.

Suomessa pula-ajasta mitään tietämätön hallitus ei uskalla nostaa veroäyrin hintaa ja palkkoja on nostettava, kun herrat ovat alipalkattuja. Nyt he yliviisaissa päissään ovat keksineet kieltää ilmaisen työn ja verottaa talkootyötäkin. Onpa kuulunut sellaistakin huhua, että ensivuonna ei saa kesätapahtumissa käyttää muuta sähkövirtaa kun verkkovirtaa. Taitavat kesätapahtumat vähetä. Ajattelen tässä vaikka Kankkonummen ravikilpailuja. Tapanani ei ole juoruja levitellä, olkoonpa  tämä loppuvuodatus vaikka vitsinä, toivoo       

Vaarnummen Faari

Jaa artikkeli: