Skip to main content

Taitaja lukee ohjeet ja tekee porukalla

Maria Säilä, Alina Knaapinen ja Tiina Kemilä ottivat osaa Taitaja-kilpailun karsintaan.  Naulat upposivat puuhun vaivoitta.Perniön yhteiskoulun pihassa oli eilen kaksi kuorma-autoa ja  sahaamisen ääntä ja naulaamisen mäiskettä.
Skills Finland ry järjestää vuosittain valtakunnallisen Taitaja-kilpailun, jonka alkukarsintoja käydään nyt.
Salon seudun ammattiopisto jalkautuu tänä syksynä ensimmäistä kertaa eri kouluille karsintojen merkeissä. Eilen vuorossa oli Perniö ja osanottajia karsintatehtäviin mukavasti. Osallistujien yhteismäärä jo aamulla oli noin 230.
–Aiemmin, kun karsinnat on pidetty meillä koululla, määrä on ollut ehkä 60, pohtii ammattiopiston Skills-vastaava opettaja , teknistä suunnittelua opettava Tiina Lakanen.

Karsintojen parhaiden tie vie paikalliskilpailuihin, niistä aluekilpailuihin ja niistä parhaat kilpailevat finaalissa Tampereella ensi toukokuussa.

Karsinnoissa tehtävärasteja oli kolme. Ensimmäisessä piti koota annetussa ajassa rautasaha ohjeiden mukaan, sahata lattaraudasta tietynmittainen pätkä ja mitata se. Seuraavassa tehtävässä piti kuoria porkkana täysin kuorettomaksi ja tehdä vähintään 300 grammaa raastetta.  Viimeisessä tehtävässä piti hakata pattinkiin tietty määrä erilaisia nauloja ja ruuvata erilaisia ruuveja , edelleen kellon käydessä. Paitsi kädentaitoja, myös hiukan oivallusta tarvittiin.
–Ajatus on ollut, että porukassa saa tehdä ja pohtia, Lakanen kertoi.

Rasteilla kuultiin toistuvasti myös neuvo lukea tehtävänanto vielä kerran.
Seiskaluokkaa käyvä Tiina Kemilä, Alina Knaapinen ja Maria Säilä selvisivät tehtävistä annetussa ajassa, vaikka kärkituloksiin ehkä jäikin matkaa. Tytöt eivät olleetkaan ensi kertaa asialla.
–Aika oudolta tuntuu ajatella, että en muka osaisi hakata naulaa tai kuoria porkkanaa, pohti Alina Knaapinen.

Jaa artikkeli: