Skip to main content

Suurnavetta alkaa nousta 2018

jos kahdeksan vuotta vireillä ollut hanke toteutuu suunnitellusti.Perniön Ylönkylään kaavaillusta suurnavetasta voi lähteä maitoa jatkojalostukseen parin vuoden päästä. Vuodesta 2008 vireillä olleen navettahankkeen tieltä poistui yksi este, kun KHO hylkäsi ympäristöluvasta tehdyt valitukset toissaviikolla.
–Kuuluu demokratiaan, että saa valittaa, mutta hallinto voisi toimia hiukan nopeammin tällaisissa hankkeissa, jotka toteutuessaan työllistävät ihmisiä, sanoo Markku Peltonen.

Vaikka ympäristölupa on jo valmiina, ei tontilla isketä lapioita maahan saman tien.
–Muun luvituksen ja suunnittelun sekä muun muassa eläinten hankkimisen kannalta ensi vuosi tulee liian äkkiä, sanoo Peltonen.
Näin rakentamisen aloittaminen menisi vuoteen 2018. Peltonen arvioi, että rakennustöissä kuluu noin puoli vuotta.

Hanke on Suomen mittakaavassa suuri; ympäristöluvan mukainen eläinmäärä on 336 lypsylehmää. MTK:n tilastojen mukaan suomalaisen maitotilan eläinmäärä vuonna 2014 oli keskimäärin 34 lypsävää. 

Navetan liiketoimintaa pyörittää jatkossa Maitohuhta Oy. Markku Peltonen ja Matti Erjala ovat yhtiön hallituksen varsinaiset jäsenet ja sen puheenjohtaja on Esko Lindstedt. Peltosen ja Erjalan nykyisistä navetoista siirtyy runsaat sata lypsävää uuteen navettaan ja nykyiset navetat jatkavat hiehojen kasvattamoina. Uusi navetta tulee työllistämään kuusi työntekijää.

Kyseessä on noin 2,5 miljoonan euron hanke. Investointituki kattaa kuluista noin kolmanneksen. Peltonen toteaa, että kotimaan markkinoilla on tilaa; kotimainen kulutus ja tuotanto ovat koko lailla yksi yhteen parhaillaan.
–Lisäksi on paljon lopettavia tiloja. Venäjän varaan ei voi laskea. Vaikka vienti aukeaisi, onko siellä maksukykyä. Peltonen puntaroi.
Hinnan suhteen näkyvissä on valoa.

Jaa artikkeli: