Skip to main content

Suomen ensimmäinen joutsenmerkitty päiväkoti kasvaa Perniössä

Heidi Karlsson asettui mittakepiksi rakenteilla olevan päiväkodin viereen. Kaikkiaan Hyvinkäälle kuljetetaan 29 lohkoa. Osa rakennetaan Perniössä, osa Teijo-Talojen Hämeenlinnan tehtaalla.Teijo-Talojen yksi halli on koko lailla täynnä; sen täyttää nelikymmenmetrinen rakennus, jossa on oranssit ikkunapielet.  Rakennus ei ole rivitalo, vaan osa Hyvinkäälle toimitettavaa päiväkotia, josta on tulossa Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti.

Joutsenmerkitty on eri asia kuin joutsenlipulla varustettu. Yksinkertaisimmillaan Joutsenmerkitty tarkoittaa kestävää kehitystä. Rakennukset ovat energiatehokkaita, sisäilma on hyvä ja materiaalit turvallisia ja terveellisiä.

Pelkästään pääseminen mukaan Joutsenmerkityn päiväkodin tarjouskilpailuun teetti työtä, kertoo kunta- ja yritysasiakasmyynnistä vastaava Heidi Karlsson.

Huomioon otettavia seikkoja on paljon, kemialliset aineet ovat ongelmallisimpia.
Joutsenmerkityssä päiväkodissa on lisäksi esimerkiksi päivänvaloa oltava riittävästi. Muu valaistus säätyy sen mukaan, onko huoneessa joku. Tyhjä huone pimenee.  Samoin hiljenee tyhjän huoneen ilmanvaihto.
–Uretaanivaahtoa  ei käytetä vaan karmien välit täytetään tiivistenauhalla, jatkaa Karlsson.
Lämmöneriste ei ole selluvillaa, vaan kivivillaa. Puutavara  pitää pystyä jäljittämään melkein metsään saakka.

Hyvinkäälle toimitettava päiväkoti on yhdeksälle lapsiryhmälle, seuraava yksiosastoinen menee Kankaanpäähän.Kolmantena Loimaalle rakennetaan viiden lapsiryhmän päiväkoti.

Hyvinkään päiväkoti on pinta-alaltaan reilut 2000 neliötä  ja se toimitetaan 29 moduulina, joista osa rakennetaan Teijo-Talojen Hämeenlinnan tehtaalla.

Jaa artikkeli: