Skip to main content

Suomen ensimmäinen alpakkakehräämö aloittaa Matildassa

Suomen ensimmäinen alpakan villan kehräämiseen keskittynyt kehräämö on aloittamassa toimintansa  Näistä veijareista saadaan kolmesta kuuteen kiloa villaa vuodessa.Meri-Teijo Makasiineilla Mathildedalissa.

Sini Honkala ja Leena Rajala pistävät kehräämön pystyyn tämän kesän aikana. Vaikka kehräämö on vasta remonttivaiheessa, uteliaita alpakoita voi tavata jo nyt ruukkimaisemissa.
– Uskon, että syyskuussa voimme ottaa jo asiakkaiden villaa vastaan. Sitä ennen pitää omien alpakoiden tuotannolla testata, että kaikki toimii, kertoo alpakoita jo pitkään kasvattanut Sini Honkala.

Honkala on muuttamassa perheineen Mathildedaliin Jyväskylästä. Ajatus kehräämön perustamisesta syntyi puhtaasta tarpeesta pieneen, pelkästään alpakan villaan keskittyvään kehräämöön.
– Isot kehräämöt eivät halua ottaa pieniä eriä alpakan villaa vastaan. Kasvattajien pitäisi siis kerätä alpakoidensa villaa omiin varastoihinsa pitkään. Toinen ongelma on se, että alpakka on Suomessa vielä niin harvinainen. Kehräämökoneet pitäisi puhdistaa täysin lampaan villan jäljiltä, jotta saataisiin varmasti puhdasta alpakkaa, kuvailee Sini Honkala.

Kehräämöön yhteyteen tulee myös myymälä, josta voi ostaa lankaa ja valmiita alpakkatuotteita.
–Alpakka sopii vaikka mihin vaatteisiin. Suositumpia ovat varmasti pipot, sukat ja lapaset, mutta ihan iltapukuun asti tästä pystyy tekemään.
Sini Honkala kiinnostui alpakasta 1990-luvulla asuessaan Yhdysvalloissa. Hän näki sikäläisessä sisustuslehdessä alpakan kuvan.
–Vieressä luki, että jos kiinnostuit, niin soita. Ja niinpä minä soitin, kun tyttärenikin ihastui niin jutun eläimeen.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: