Skip to main content

Sokkeloinen Lehmuskoti olisi tositilanteessa hankala evakuoida

Tekstiviestin merkkiääni piippaa Kyösti Etsalon kännykässä. Osa evakuointia on henkilötietojen keräys. Ritva Piironen otti tiedot talteen Heli Hahleelta.

Viestin sisältö on yksiselitteinen: kehitysvammaisten ryhmäkoti, Lehmuskoti, on ollut talvimyrskyn takia viisi päivää vailla vettä ja sähköä ja asukkaat pitäisi evakuoida.   SPR:n paikallisosaston vapaaehtoiset kokoontuvat yhdistyksen Omapaikkaan, jakavat tehtävät ja lähtevät kohti kohdetta.

Näin tapahtui viime lauantaina Perniössä, kun Punaisen ristin valtakunnallinen Talvimyrsky-harjoitus potkaistiin käyntiin.  Näin tapahtuisi myös tositilanteessa, jota varten harjoiteltiin. 

– Lehmuskoti olisi kyllä tositilanteessa hankala paikka evakuoida, se on niin sokkeloinen,  arvioi Kyösti Etsalo tuoreeltaan.
Lehmuskoti on rakennettu tavallisen kerrostalon tiloihin, joissa on paljon ovia, kulmia ja rappusia.

Lauantaina harjoitukseen osallistujat evakuoitiin vain oleskelutilaan eikä kiire ollut ihan tulenpalava. Tositilanteessa vaadittaisiin paljon riuskaa voimaa, jotta osa asukkaista saataisiin ulos talosta – vaikka sitten kantamalla.
–  Meillähän on niin kapeat ovet, että sängyt eivät mahdu niistä, muistuttaa Seija Lipiäinen.
–  Joku asukkaista voi tehdä senkin, että menee piiloon kun hälytin alkaa soida.
– Siinä ollaan sitten yhden asukkaan kanssa kiinni ja viisitoista muuta odottaa, jatkaa Mirja Syväperä.
Sänkyihin liittyi toissavuoden Tapani-myrskynkin yksi kiusa: ilman virtaa sähkösäätöiset sängyt jäävät säätämättä. Valaistuksen katoaminen haittasi sekin.

Tositilanteessa Lehmuskodin asukkaat siirrettäisiin ensin todennäköisesti jollekin koululle, jos tilanne vaikuttaisi jatkuvan vielä pitkään.
– Vpk otettaisiin varmasti avuksi, sanoo Ritva Piironen.

Jaa artikkeli: