Skip to main content

Siirtoviemäri on nykyaikaa

Yksi vuosia vatvottu vesihuoltokysymys on eteläisessä Salossa saamassa ratkaisunsa.

Teijo-Salo siirtoviemäri on tulossa kaupungin, käytännössä Salon Veden,  investointiohjelmaan, jos valtuusto sen tulevana maanantaina hyväksyy.  Hanke on myös saamassa kaivattua valtion avustusta.

Kaupungin säästötarpeet huomioon ottaen  viemärin aloittaminen voi tuntua kummalliselta vedolta. Sitä se kuitenkaan ei ole.  Kokonaiskuluiltaan kolmen miljoonan projekti ei ole iso ja kun se rahoitetaan pitkäaikaisella lainalla, vuotta kohti kulut eivät ole korkeat nekään.

 Vastapuolella on se, mitä rahalla saadaan. Teijon vanha ja kohta korjausta vaativa puhdistamo voidaan pistää kiinni ja samalla hoidetaan kerralla kuntoon yhden ison taajaman jätevesihuolto.
Vielä paremmaksi tilanne muuttuu, jos jollain aikataululla saadaan kaupungin viemärin ja täten keskuspuhdistamon piiriin myös Teijon ympäristön kyliä.

Muistettava olisi sekin, että tekeillä on esimerkiksi Rannikon osayleiskaava jonka myötä tulee mahdolliseksi mittava asuinrakentaminen Salon keskustasta Teijon suuntaan.  Kun siirtolinja keskuspuhdistamolle nyt tehdään, se palvelee myös mahdollisia uusia asuinalueita.  

Loppupeleissä kysymys on ympäristöasioista.  Putkesta yli kymmenen kilometriä lasketaan mereen, mutta huolella tehtynä tämä ei aiheuta kuin ehkä tilapäisiä häiriöitä alueen vesiluonnolle.  Teijon puhdistamo on tähän asti toiminut tyydyttävästi, joskin silloin tällöin sen tehoa on myös epäilty.  Salon keskuspuhdistamo on toiminut tähän asti koko lailla hyvin.
Halikonlahti on verkkaisesti vettään vaihtava herkkä alue, josta Salossa puhutaan yhtenä  kaupungin helmistä.  

Jos sen kuormitus voidaan pitkään vatvottu hanke toteuttamalla pitää aisoissa, se on syytä tehdä.   

Jaa artikkeli: