Perniön Saurun koulun talousarviossa on varattu tarvikkeisiin kuten kyniin, kumeihin, kankaisiin, puutavaraan, vuodeksi 7000 euroa.
Samaan aikaan koulu maksaa kaupungin tietohallinnolle 11 880 euroa. Summasta noin tuhat euroa on Windows-käyttöjärjestelmien lisenssejä ja loput palvelu- ja yhteysmaksua.
Saurun koulu on kuitenkin omavarainen tietotekniikan suhteen. Rehtori Anssi Örling on taitava räpläämään tietokoneita ja innostunut tietotekniikasta. Koulun verkko on rehtorin käsialaa. Vintillä ja luokan nurkassa hyrräävät Windowsin sijaan Linux-palvelimet.
– Säästämme tuosta summasta jonain päivänä tuollaiset 11 000 euroa, kuluiksi jäävät vain yhteysmaksut, uskoo Örling.
– Silloin olisi oikeus ja kohtuus, että kaupungin tietohallinto ja muut elimet pystyisivät laskuttamaan oikeista menoista, eikä tasapäistetyistä kuluista käytöstä ja tarpeesta riippumatta.
Örling toivoo Saurun verkosta pilottihanketta, josta ilmainen käyttöjärjestelmä lähtisi leviämään pitkin kaupunkia. Hän ei kuitenkaan ennusta Linuxille vain riemukasta vastaanottoa. Linux vaatii vähän paneutumista ja siihen ei kaikilla ole aikaa eikä mielenkiintoakaan.
Örling uskoo, että jos hän vaihtaa vaikka työpaikkaa, kaupungin tietohallinnosta tulee mies asentamaan Windowsit.
Örlingiä tympii Windowsissa eniten jatkuvat päivitykset ja turvallisuusriskit.
–Meillä ei ole edes virustorjuntaa eikä palomuuria, mutta tietysti joku potkurilakki yrittää kehittää viruksia tähänkin. Macissa sen kaltaisia oireita on jo ollut.
Suomalaistaustaiseen Linuxiin on saatavana paljon ohjelmia, jotka on käännetty Suomen kielelle.