Skip to main content

Satojen hautojen hallintaoikeudet ovat päättymässä

Osansa hautausmaiden ilmeeseen on ahkerilla talkoolaisilla:  Meripirtin kerhon miehet ahkeroivat kiviä suoraan maanantai-iltana Särkisalossa,  Perniössä taas Lions club oikaisi kiviä Karhujoen hautausmaalla.Noin kolmensadan haudan hallintaoikeus on päättymässä Särkisalossa ja Kiikalassa.
Haudoille on tuotu hiljakkoin ilmoitus haudan hallintaoikeuden päättymisestä ja oikeudenhaltijoihin otetaan myös yhteyttä henkilökohtaisesti, jos yhteystiedot ovat olemassa.

Ilmoitus tarkoittaa, että ellei hallintaoikeutta uusita vuoden loppuun mennessä, paikka siirtyy seurakunnan hallintaan ja voidaan käyttää uutena hautapaikkana.  Haudalla olevat muistomerkit poistaa seurakunta tai haudatun omaiset.

Särkisalossa on herännyt kysymys, koskeeko hautapaikan hallintaoikeuden päättyminen kaikkia, kuten seurakunnan entisiä kirkkoherroja.
–Hallinta-ajan päättyminen koskee kaikki hautapaikkoja, selvittää seurakuntapuutarhuri Markku Johansson.

Poikkeuksia on. Jos haudattu henkilö on Suomen tai seurakunnan kannalta tehnyt arvokasta työtä kulttuurin, taiteen tai vaikka käsityön alalla, hallintaoikeus pysyy. Samoin, jos henkilöhistoriaan kuuluu merkittäviä tapahtumia tai jos hauta on merkittävä osa hautausmaaympäristöä, jatkaa Johansson.

Myös muistomerkki voi itsessään olla syy säilyttää hauta.
–Jos vaikka olisi Alvar Aallon suunnittelema muistomerkki, seurakunta huolehtisi haudan siisteydestä, mutta vain siisteydestä, kukkia tai muuta ei paikalle istutettaisi.
Nyt puheena olevat hallintaoikeudet ovat päättymässä vanhuutensa takia.
–Tämä ei liity mitenkään haudan hoitamattomuuteen, muistuttaa seurakuntapuutarhuri.

Särkisalon kirkkomaalla oikaistiin tiistaina hautakiviä, talkooilta oli Meripirtin kerhon miehille jo kolmaskymmenes.
Talkooporukastakin kuului mielipiteitä, joiden mukaan kuulutusjärjestys oli väärä: ensimmäiseksi haudoille ilmestyivät ensin laput ja sen jälkeen asiasta kerrottiin lehdessä.
Särkisalosta löytyy useampi valtakunnallisesti tai paikallisesti merkittävän ihmisen muistomerkki. Yksi näistä on kapteeni Bertil Förbomin muistomerkki. Förbom oli s/s Uranian kapteeni ja toi jääkärit Suomeen.

Jaa artikkeli: