Skip to main content

Särkisalon viime vuodet kirjoitetaan hiukan purevaksi näytelmäksi

Särkisalon viime vuosien tapahtumista tehdään draamaa. Mirja Meriluoto kirjoittaa tekstin, Päivi Lindeman taas on Yhres-hankkeen kautta mukana toteuttamassa.Särkisalossa käytiin viitisen vuotta sitten kovaa taistoa. Särkisalokoti oli lakkautusuhan alla ja toimintaa puolustamaan syntyi suoranainen kansanliike. Pontevasta vastarinnasta huolimatta Särkisalokoti lakkautettiin.
Särkisalokodin rakennus jäi kuitenkin kaupungille, ja sen tiloissa alkoi pikkuhiljaa versoa uutta: talosta tuli monenlaisen muun toiminnan tyyssija ja nyt rakennusta käyttävät esimerkiksi kirjasto, nuorisotoimi, päivähoito ja eri yhdistykset. Eräs tärkeä osanen on ollut talossa toimiva Yhres etteskesi-hanke.

Kaikki tämä kirjoitetaan nyt näytelmäksi. Käsikirjoitusta laatii parhaillaan Mirja Meriluoto. Hän on Särkisalon koulun opettaja ja oli aikanaan mukana Särkisalokotia puolustamassa.
–Kööri laulaa pettäjän tien ja muuta pientä piruilua tulee olemaan, mutta ei liikaa. Loppuhan kuitenkin kääntyi onnelliseksi, Meriluoto miettii.

Vaikka viime vuosien tapahtumat käydään läpi, paikoin purevastikin, on näytelmässäkin katse tulevassa.
–Mennään nimenomaan yhres etteskesi, Meriluoto toteaa.

Yhres-hanke liittyy kiinteästi paitsi Särkisalokodin uuteen tulemiseen, myös näytelmään. Tuleva esitys on osa hankkeen loppuraporttia. Eloisa ikä-projektin alla hanke jatkuu vielä yhden koko vuoden, ja sen jälkeen toimintaa on tarkoitus jatkaa Ray:n tukemana.
–Siitä on tullut viestiä myös kaupungin puolelta, että toiminnan on erittäin tärkeää jatkua, sanoo Yhres-koordinaattori Päivi Lindeman.

Eräs vakiovieras talossa on todennut, että nyt toiminta koskettaa itse asiassa useampaa ihmistä kuin Särkisalokodin aikana.

Käsikirjoituksesta on valmiina noin kaksi kolmannesta ja sen jälkeen alkaa varsinainen dramatisointi. Ohjaajaksi tulee Lilja Kinnunen-riipinen ja näytelmä alkaa saada varsinaista muotoaan syksyn aikana. Esitys on 21. päivänä tammikuuta. Työryhmä kootaan pitkälti paikallisista tekijöistä ja näyttelijäkaartiin aiotaan hankkia myös ulkopuolisia vahvistuksia. Parhaillaan on menossa varainkeruu, jolla hankitaan paitsi rahoitus näytelmälle, myös koululle sijoitettavalle esiintymislavalle. Pesämunana toimii Alli Paasikiven säätiön avustus.

 

Jaa artikkeli: