Skip to main content

Ruutu-Neiti on palaamassa raviradoille

Kaikesta näkee, että Tanja Salowin ja Ruutu-Neidin keskinäinen luottamus on vankkumaton.

Perniön-Finbyn Hevoskasvatusyhdistys ry:n sihteeri Tanja Salow pyyhkii pölyt kehystetystä värivalokuvastaan, johon on ikuistettu ravihevonen, sen ohjastaja sekä katsomossa hurraavia ihmisiä.
Kuvan oikeasta alareunasta löytyy hevosen nimi ja päiväys 11. elokuuta 2013.
– Tässä Ruutu-Neiti ravaa ykköseksi kylmäveristen tasoituslähdössä Forssan Pilvenmäelle ohjastajanaan Janne Forsman. Tämä on samalla ”Neidin” viimeisin voitto kaviouralta, tarkentaa Tanja Salow.
Perniöläinen ravikansa voi muistaa Ruutu-Neidin viiden vuoden takaisena yllätysvoittajana Kankkonummen harjoitusraveista. Kilpailuransa se päätti 2014 saavutettuaan 22 startista kaksi voittoa, kaksi kakkossijaa ja kaksi kolmossijaa.
Tällä hetkellä Tanja Salow, 36, tekee valmentajana valtavasti töitä sen eteen, että saisi 12-vuotiaan suomenhevostammansa uuteen nousuun. Tavoitteena on kasvattaa tämän vuoden aikana radalle myös hänen 6-vuotias lämminveritammansa Merry Dreamer eli ”Meeri”.

Tanja Salow löysi aikanaan Ruutu-Neidin huonossa kunnossa navetan taakse jätettynä hylkiönä Ypäjältä. Se seisoi pienessä postimerkkitarhassa ilman kenkiä, etujalka jännettä myöten auki ja päässään rautalangalla sidottu riimu.
Tänä päivänä ei tätä pullapolleksi haettua ”Neitiä” uskoisi samaksi hevokseksi.
– Se, mitä jalalle on käynyt, ei ole yrityksistä huolimatta saatu koskaan tietää, Salow kertoo.
– Ja vaikka sille annettiin Teivon klinikalta siunaus treeniin ja startteihin, hevonen oli oppinut varomaan jalkaansa ja liikkuu edelleenkin vinossa.
Tämä kovia kokenut ja monivammainen tamma on Salowille äärimmäisen haastava laiteltava.
– Mutta jos saan sen kuntoon, niin kaiken järjen mukaan pitäisi mennä sen 25-alkavan ennätyksen läpi.
Salow ei koskaan pyydä silmäterältään vauhtia, vaan sillä pyritään ajamaan kotona hiljaa. Hevonen saa itse kertoa, milloin sen aika koittaa.
– Kun siltä alkaa tulla omasta halustaan 19-vauhtisia pätkiä, niin silloin tiedetään, että olemme lähellä starttia. 

Oma lukunsa Tanja Salowin hevosarsenaalissa on Ruutu-Neidin yksivuotias orivarsa Rajavartija.
– ”Raakusta” tulee kunkkarivoittaja, täräyttää Tanja Salow, jonka omistuksessa ovat tällä hetkellä myös suomenhevosruuna Pehtoorin Vouhotus sekä lämminveritamma So Nice, joka on hänen oma kasvattinsa, edesmenneen Nicolasinen varsa.
– Nicolasine oli ensimmäinen oikea ravurini, ja siitä tämä hevoshomma alkoi pikkuhiljaa etenemään. Kävin Ypäjällä C- ja B-valmennuskurssit ja ajoin C-luvan Ruutu-Neidillä, Salow kertoo.
– Samalla minussa heräsi kevyt mielenkiinto alkaa valmentaa hevosia puolitosissani. Tuntui, että se on tässä elämässä ainoita asioita, jotka todella hallitsen ja joita haluan tehdä.

Lue koko juttu painetusta lehdestä!

Jaa artikkeli: