Skip to main content

Rinne kypsyttää kevätvehnän aikaisin

Kevätvehnäpelto pöllysi toden teolla Hannu Mäkelän puimurin jäljiltä.Hannu Mäkelä pääsi puimaan rinteessä sijaitsevan kevätvehnäpeltonsa jo alkuviikosta. Perniön kirkonkylän ja aseman välissä sijaitsevan noin kolmen hehtaarin pellon kevätvehnät ovat puintikuntoisia aina aiemmin kuin tasamaalla sijaitsevat.
– Rinteellä on suuri merkitys siihen hyvin osuvan auringon vuoksi. En tiedä, että kukaan muu olisi vielä päässyt puimaan kevätvehnää lähistöllä. Itsellänikin on muita kevätvehnäpeltoja, enkä usko niiden olevan valmiita vielä pariin viikkoon, ennakoi Mäkelä.
Kevätvehnän aikataulu näyttää noudattavan kahden vuoden takaista. Silloinkin rinnepeltoa päästiin puimaan elokuun alkupäivinä. Viime vuosi oli märkyyden vuoksi heikompi: pelto päästiin puimaan vasta elokuun 24. päivä. Loppuviikoksi luvatut sateet saivat Mäkelän kiirehtimään nyt puintia. Laadusta ei silti tarvinnut tinkiä.
– Kosteus on 17 prosenttia, joten vilja on kuivaa.
Kevätvehnä on tunnettu erinomaisesta valkuaisen laadustaan, mikä on tärkeää leivonnassa. Mäkelän rinnepellolla 17 taitaa olla maaginen luku, sillä viime vuonna kevätvehnän valkuaispitoisuudeksi mitattiin erinomainen 17 prosenttia. Mäkelän kasvattama lajike on nimeltään Anniina.

Jaa artikkeli: