Skip to main content

Reformaation juhlavuosi alkaa Särkisalossa avajaismessulla

Maanantaina tulee kuluneeksi 500 vuotta Martti Lutherin kuuluisien teesien julkaisemista Saksassa. Siitä alkoi reformaatioksi tai uskonpuhdistukseksi kutsuttu prosessi, joka synnytti protestanttiset kirkkokunnat ja aikanaan myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon.
Salon seurakunnassa reformaation juhlavuotta vietetään monin eri tavoin.

Reformaation avajaistapahtumaa vietetään Halikon kirkossa ja kirkonmäellä sunnuntaina klo 16 alkaen. Särkisalon kirkossa järjestetään sunnuntai-iltana juhlavuoden avajaismessu, jossa keskitytään luterilaisen messun historiaan.
Messussa saarnaava Lilja Kinnunen-Riipinen kertoo, että Lutherille tärkeitä asioita olivat Raamatun ja jumalanpalveluselämän saattaminen kansankielisiksi.
– Tämä heijastui voimakkaasti jumalanpalveluselämään, joka vähin erin Lutherin toimesta muuttui kansankieliseksi saarna-ja musiikkikeskeiseksi seurakunnan juhlaksi. Julkaistuaan uudistamistarpeet hän alkoi valmistella kansankielistä messua, joka valmistui vuonna 1526. Teemme juhlavuoden avajaismessun Särkisalossa juuri tämä vuoden 1526 kaavan mukaan, Kinnunen-Riipinen kertoo.

Sunnuntai-illan messussa on paljon erikoispiirteitä. Seurakunta ohjataan istumaan siten, että miehet istuvat ulko-ovelta katsottuna vasemmalla ja naiset oikealla.
– Messu alkaa juhlallisella kulkueella. Luther kannusti laulamaan virsien ohella myös
Raamatun tekstit. Näin tapahtuu Särkisalossakin. Vanhan Testamentin tekstin resitoi kanttori Maria Rainio-Alaranta. Hän esittää yksinlauluna myös Lutherin Rauhanrukouksen.
Kinnunen-Riipinen kertoo, että Lutherille musiikki oli taiteista suurin, joka karkottaa kaiken pahan ihmisen sydämestä.

 

Jaa artikkeli: