– Tämän pitäisi olla rauduskoivua, tulisi jämäkämpi vihta, opasti Olavi Henttinen Katiskanmäellä.
Vihtoihin parhaat oksat saa nuorista muutaman metrin korkuisiksi kasvaneista puista.
Henttisen kädet käyvät koko ajan, oksa kerrallaan vihta tuuheutuu.
–Tänne sisälle pannaan oksat selkä ulospäin, niin vihdasta tulee pyöreä. Päällipuolen voi viimeistellä oikein päin olevilla oksilla.
Juhannusviikko on vihtamestarin mukaan vielä vähän aikainen ajankohta vihdan tekoon, mutta parikymmentä käsiparia niputti silti kelpo vastoja.
–Itse teen vihdat niin, että kävelen metsässä ja otan oksan sieltä ja täältä, panen valmiin vihdan kannon nokkaan odottamaan ja teen toisen, kertoi Henttinen.
Monet haluavat kesän tuoksun myös joulusaunaan. Vihdat voi kuivata pimeässä ja ilmavassa paikassa. Jos vinttiä ei ole, vihdat voi suolata ja säilöä pahvilaatikkoon.
Kuivattu vihta pitää liottaa kylmässä vedessä.
– Kun sen panee ämpäriin samalla kun panee kiukaan alle tulen, siitä tulee hyvä.
Ilman liotusta saa saunaa siivota lehdistä koko joulun.
– Sitten laitetaan vihta hetkeksi kiville, niin tuoksu irtoaa.
Vihdan voi pakastaakin, mutta käytössä siitä tulee hetkessä niljakas.
Katiskanmäellä oli Salon seudun Parkinssonkerhon jo perinteeksi muodostuneet vihtatalkoot. Vihdat myydään juhannuksen alla Salon torilla ja samalla tehdään tautia ja kerhon toimintaa tutuksi ihmisille.
– Eivät kaikki ole kännissä jotka horjahtelevat kadulla, muistuttaa Kerttu Henttinen.