Skip to main content

Jos eteläisessä Salossa tehtäisiin ääniteosta työpaikkojen äänistä, nauhalle saataisiin aika perinteisiä verstaan ääniä: dieselmoottorien raksutusta ja metallin tai puun työstämisestä tulevaa ääntä. 

Tämän viikon lehdessä olevat yritysjutut kertovat, miksi: eteläisessä Salossa mukavan paksu siivu työpaikoista liittyy jonkin rakentamiseen tai kunnostamiseen: talojen, veneiden tai laivojen – samoin raskaan kaluston perävaunuja tai muita varusteita on näillä main valmistettu pitkään. Rautaruukkien perinteet ja hyvät kulkuyhteydet maitse ja meritse selittänevät jotain siitä, miksi tämä teollisuus on alueelle juurtunut.

Yhteistä toimijoille on se, että valmiit tuotteet jäävät harvoin käyttöön lähelle synnyinsijojaan. Esimerkiksi perävaunut tai viranomaisveneet kiertävät sananmukaisesti maailmaa valmistumisensa jälkeen.
Yhteistä on sekin, että osaaminen on kovaa tasoa ja tuotteet pitkälle kehitettyjä – vaikka tekijät itse puhuisivat itsestään vaatimattomasti rautakourina. Teijon telakan perinteinen nosturi hämää: sen juurella tehtäneen varsin erilaisia töitä kuin nosturin ollessa uusi.

Perinteinen, mutta hyvä asia on se, että näitä käsiä tarvitsevia töitä ei voi tehdä etänä. Jotain voidaan hajauttaa, ja alihankintaketjut kuuluvat asiaan, mutta alan työpaikkoja on seudulla niin kauan kuin yrityksiäkin.

Jaa artikkeli: