Skip to main content

Rakennusperintöpäivät etsii hyviä uudiskäyttökohteita

Ravintola autokaupassa, kirjasto meijerissä tai virasto kenkätehtaassa?  Perniön entinen asema on selvästi asema, vaikka jo vuosia päiväkotina toiminut. PIhalla paistattelevat syyspäivää Eetu, Niko, Edla ja Jeter.
Näin kutkuttaa Suomen kotiseutuliitto suomalaisia katsomaan ympäristöä ”sillä silmällä”.
Euroopan rakennusperintöpäivien ensi vuoden teemana on nimittäin Eläköön rakennus, ja päiviä varten etsitään nyt esimerkkejä hyvistä uudiskäyttökohteista.
Eteläisestä Salosta ei tarvitse lähteä kauas esimerkkejä etsiäkseen.   Perniön asemalla on päiväkoti rautatieasemassa ja melkein samalla postinumeroalueella automuseo meijerissä.
Meijeri on kelvannut uuteen käyttöön muuallakin, komein esimerkki on läheltä sekin eli Sauvosta, missä kivimeijeristä tehtiin tosihieno kirjasto.
Nyt voi jo harmitella sitä, että ainoa uusi käyttö mihin Perniön Lupajan meijeri kelpasi, oli maanparannuskäyttö.  
Asemat ovat muutenkin melkein kuin kyläkoulut:  jokunen on kelvannut asunnoksikin.  
Jonon jatkoksi voidaan liittää rautatieläisten käytössä olleet muut rakennukset ja Turun kulttuurikeskus Logomo on sekin rautateiden entinen konepaja.
Teijon puolella on puolestaan tehtaan konttori nyt nimeltään Masuuni ja käyttötarkoituksena kaikenlainen kulttuuri.
Tässä asiassa ei olla pekkaa pahempia Matildassa, missä kulttuurin, kaupanteon ja syömisen paikaksi on korjattu useampikin vanha ruukinrakennus.    
Totta on se, mistä liitto muistuttaa:  ihan uuteen käyttöön kunnostettu kohde voi luoda ympärilleen aivan uudenlaista toimeliaisuutta.  
Ainoa, mistä ei toistaiseksi liene ehdotuksissa runsaudenpulaa, ovat vanhat kunnantalot joille ei ole ainakaan Salossa uutta käyttöä vielä kovin ahkerasti keksitty.
Uuteen käyttöön otettuja kiinnostavia kohteita voi ehdottaa 15. joulukuuta saakka Kotiseutuliiton verkkosivujen kautta löytyvällä kyselylomakkeella. Ehdotuksista valitaan parhaat keväällä ilmestyvään julkaisuun.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: