Skip to main content

Raaseporin linnan muinaisista mausteista saadaan ehkä tietoa syksyllä

Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo teki Raaseporin linnassa arkeologiset kaivaukset viime viikolla. Tutkimuskohteina olivat linnan asevarasto, keittiö ja panimo. Kaivaukset sujuivat museonjohtaja Dan Lindholmin mukaan erittäin hyvin.
–Kaikki tavoitteemme toteutuivat, hän kiittelee.

Päällimmäisenä tarkoituksena tutkimuksissa oli selvittää, onko huoneissa säilynyt keskiaikaisia kerroksia.
Huoneita on aiemmin tutkittu 1890- ja 1930-luvuilla. Lindholm kertoo, että pitkään ajateltiin linnan olevan jo tutkittu läpikotaisin.
Pari vuotta sitten tehdyt koekaivaukset kuitenkin yllättivät arkeologit ja osoittivat, että linnassa kannattaisi järjestää tutkimuskaivauksia.
–Nyt jos näihin huoneisiin mennään vielä uudestaan tutkimaan, lähdemme aivan eri mittakaavasta liikkeelle.

Rakenteiden lisäksi löydettiin hieman esineistöä, kuten panimosta suuren, halkaisijaltaan viisikymmentäsenttisen padan reunaa.
Kulttuurikerroksista on otettu näytteitä, joita analysoidaan syksyn aikana. Löydöt voivat paljastaa yhtä sun toista linnan arjesta ja keskiaikaisesta elämästä.
–Tutkimme näytteistä esimerkiksi luuaineksen. Se kertoo ruokavaliosta.
–Joukossa voi olla myös jäänteitä jyvistä ja mausteistakin, mitä keittiössä ja panimossa on käytetty, Lindholm väläyttää.

Kaivaukset olivat osa Länsi-Uudenmaan maakuntamuseon monivuotista tutkimusprojektia ja ne liittyvät Tammisaaren museokeskus EKTA:ssa tammikuun loppuun asti esillä olevaan Raasepori – vallan linnake -näyttelyyn. Osa löydöistä asetetaan syksyllä sinne näytteille.

Jaa artikkeli: