Raaseporin sivistyslautakunta hyväksyi elokuussa Hurja Piruetin laatiman sirkustaiteen perusopetussuunnitelman. Se teki pitkän linjan tanssioppilaitoksesta Raaseporin ensimmäisen sirkustaiteen perusopetusta tarjoavaksi oppilaitoksen.
– Olen kiitollinen siitä, miten positiivisesti asia otettiin vastaan, sillä se sopii hyvin tähän meidän repertuaariimme. Se tuo mukanaan toki myös vastuuta, että voimme lähteä järkevästi sitä kehittämään, kertoo Länsi-Uudenmaan Tanssiopisto Hurja Piruetin rehtori Katja Köngäs.
Vaikka sirkustaiteen perusopinnot on pääsääntöisesti suunnattu lapsille ja nuorille, Köngäs toivoo näkevänsä myös aikuisia lajin parissa kuten tanssissakin.
– Sirkustaide on esteettinen taidemuoto. Siinä tulee muun muassa silmän ja käden koordinaatiota sekä keskittymistä. Ei sirkusopintojen tarvitse loppua teini-ikään vaan sitä voi jatkaa ja edetä silti tavoitteellisesti.
Hurjassa Piruetissa sirkustaiteen perusopinnot eivät näy isona muutoksena.
– Nyt se on virallista, mutta meillä on ollut esimerkiksi akrobatiaa jo 8 vuotta ja se kiinnostaa paljon myös poikia, jotka ovat tätä kautta löytäneet kehollisen ilmaisun ja lähteneet sitä kautta harrastamaan muun muassa balettia, nykytanssia tai street tanssia, Köngäs iloitsee.
Myös raaseporilaisille asia on tärkeä, sillä se on Sirkus Finlandian kotipaikka.
– Sirkus Finlandia on tukenut akrobatiaoppilaitamme stipendeillä. Heidänkin mielestään on eduksi, kun perinteistä sirkusta edistetään. Sirkus mielletään helposti pelkästään akrobatiaksi ja jonglööraukseksi.
Viimeisen 10 vuoden aikana sirkusharrastus on kasvanut hurjasti ja sirkuskouluja on syntynyt enemmän.
– Suomesta löytyy viitisenkymmentä sirkuskoulua, mutta se vaatii myös isot tilat. Juuri sen vuoksi meillä ei ole vielä mahdollista suorittaa laajaa oppimäärää, kuten tanssissa. Meille kuitenkin riittää toistaiseksi se, että oppilaat pystyvät suorittamaan 500 tuntia ja saamaan sen yleisen oppimäärän vaatimat opinnot suoritettua.
Koko juttu 17.9. painetussa lehdessä.