Skip to main content

Pylväiden tavut

Tervepä terve. Toimituksen itätilaston viikkoluvut kirjataan tässä seuraavaksi.
***
Numeroiden aikaahan tämä nimittäin on. Talvilomailijat ovat saaneet ehkä seurata hylkeiden mittelöä Itämeren maisemissa, muut katselleet yleisurheilijoiden menoa. Yhtä kaikki hallikisoista on kyse.

Nythän meno jatkuu samanmoisena, vaikka urheilupuolella saatiin tapahtumia pakettiin.

Tarkoitan, kun on nämä vaalit. Pohjimmiltaan niissä on paljon samaa: jokaiselle on annettu numero ja sitten pitäisi olla rinnanmittaa parempi kuin toinen eikä ihan hirveästi fuskata.

Vaalilauseita ei ole sittenkään joka lähtöön vaan toistaiseksi vastaan tulleet ovat olleet aika lailla tuttuja.
Otantaa on: viikonloppu vei kiepille Kanta-Hämeeseen, joten nyt on sitten katsastettuna kahdenkin maakunnan tienvarsien tarjonta.

Melkoisia tiedotusvälineitä nuo lyhtypylväätkin. Omat viestinsä niiden tyveen jättävät koirat, vakipaikat näkyy olevan vapahtajan tulemista povaavilla ja kausipaikat jaetaan näin vaalien alla.

Jos tässä nyt jotain sopii toivoa, niin typografian hallintaa.
Tarkoitan, että parempaakaan vaalilausetta ei kannata tuoda tuoda esiin tienvarsitaulussa, jos plakaatilla ei ole kokoa tai teksti on koukeroista kaunokirjoitusta. Pidemmän nimen tapauksessa jo nimi voi viedä sen verran tilaa kyltistä, että naamaa on pienennettävä. Lyhyempienkin kanssa näkee monesti sorrutun ratkaisuihin, joissa yhtään huurteisesta taulusta ei pysty ohiajaessa sanomaan, kenet siihen on painettu. Isompi teksti tai isompi taulu tai viestistä puolet pois.

Mitähän muuten aikanaan liikennemerkkejä tulkitsevat robottiautot tuumivat siitä, että tienvarressa on vaalikylteissä lukemia ja kosla päättelee milloin minkäkin ehdokasnumeron nopeusrajoitukseksi. Vähemmästäkin on farssia kirjoitettu, etenkin jos sattuu kohdalle isompia lukuja.

Sellaistakin kampanjoissa joskus käytettyä sanaa kuin hoito kannattaa miettiä. Kovin monta otsikkoa on tehty eri puolilta maata siitä, että hoitopaikassa on lähinnä jätetty hoitamatta, yleensä lapset tai vanhukset. Kovin monesti muuten hoito tarkoittaa sitä, että jotain listitään. Riistapiiri muisti juuri tiedotteella siitä, miten monta ilvesparkaa menetti henkensä kannanhoidon nimissä. Ymmärtää ken haluaa, mutta täällä ei yritetäkään.
Että jos nyt jotain muuta luvattaisiin kuin hoitaa asiat.

Maalaisjärki on toinen, mitä ei kannata yrittääkään tarjota. Eihän sellaista olekaan, jos asiaa ajattelee. Joku tahtoo yhtä lopputulosta, toinen toista ja kolmas kolmatta ja kaikilla on mielestään maalaisjärkinen ratkaisu. Samalla vaivalla sanoo suoraan, mitä on tavoitteena.

Eikä vaalityön kaikille näkyvä osuus aina suurta juhlaa ole. Viikon aikana on sattunut silmään parikin tapausta, joissa ehdokas itse tai taustajoukot köyttävät mainoksia kiinni valotolppiin tai liisteröivät numeroita muuten valmiisiin tauluihin. Siinä on jotain arkista, kun joku seisoo polveen asti loskassa ja vetää nippusidettä kireälle ja auton takaluukusta paistaa vielä muutama kymmenen ripustamatonta kylttiä.

Ellen väärin nähnyt, autonkuvatus oli sitä mallia, joka pelaa sekä sähköllä että bensalla. Näinköhän tämä oli sitä hybridivaikuttamista.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: