Skip to main content

Puustellin asunnoista remontoidaan selkeämpiä

Keittiön pienet yksityiskohdat helpottavat elämää:  hahmotushäiriöistä auttaa, jos vetimet ja tasot erottuvat valkoisista pinnoista.  Särkisalokodin puolella on käytössä hella, jossa levyt on merkitty eri värein.  Pirkko Kainiemi näyttää, miten liesivahti on kätketty liesituulettimen kuvun alle.Särkisalon Puustelli-rivitalon päätyasunnossa raikuivat alkuviikosta remontin äänet. Tiistaina muun muassa asennettiin uusia ikkunoiden reunalistoja. Isot työt on asunnossa jo tehty, esimerkiksi lattiaan asennettu laminaatti, seinät maalattu ja vessan ovea suurennettu.

Talon omistavalle Särkisalokotiyhdistykselle remontit ovat jatkuva sarka: kun asukas vaihtuu, korjataan asunto vastaamaan tämän päivän ja tulevaisuuden vaatimuksia. Ennen muuta tarkoituksena on saneerata asunnot niin, että niissä voi entistä paremmin asua myös sellainen ihminen, jolla on näkö- tai hahmotusvaikeuksia tai ongelmia liikkumisen kanssa.
–Esimerkiksi keittiön taso ei saa olla kovin samanvärinen kuin lattia tai muuten on riskinä, että kattila lasketaankin tasosta ohi, antaa yhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Kainiemi esimerkin.

Samanlaisia yksityiskohtia hän luettelee pitkän rivin; esimerkiksi valokatkaisijassa voi olla punainen reunus, jotta se erottuu seinästä paremmin. Kun vessan ovi suurennetaan rollaattorikelpoiseksi, asennetaan kylpyhuoneeseen myös aiempaa tehokkaampi valaisin ja niin edelleen.

Särkisalokotiyhdistys on tehnyt asiassa yhteistyötä Salon muistiyhdistyksen kanssa. Yhtä lailla vieraisilla on käyty turkulaisessa Kunnonkodissa. Kunnonkoti on vierailukeskus, jossa voi tutustua esteettömän ja turvallisen asumisen ratkaisuihin, hyvinvointiteknologiaan ja apuvälineisiin.

Varsinaisesti muistisairaiden asuntoja Puustelliin ei kuitenkaan tehdä, Kainiemi tähdentää. Varustusta kohennetaan silti myös siihen suuntaan, että muistin heiketessäkin voi talossa asustaa. Esimerkiksi helloihin lisätään tarvittaessa virran katkaiseva liesivahti.
–Asukkaalla voi lisäksi olla turvaranneke tai muutakin varustusta, Kainiemi muistuttaa.
Remonttien yhteydessä asuntoihin on asennettu valokuitu.
–Se taas sallii monenlaiset tekniset sovellukset, esimerkiksi Skypen tyyppiset palvelut, Kainiemi toteaa.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: