Skip to main content

Puhelinparkki sammuttaisi taskujen polttelun

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön valmisteleman puhelimen käyttöä rajoittavan lain odotetaan tuovan selkeyttä eteläisen Salon kouluihin.
Lain uskotaan auttavan yleisen ohjeistuksen puutteen tuomiin ongelmiin.

Koululaisten kouluaikana tapahtuva älypuhelinten käyttö on huolettanut monia keskittymisen ja oppimisen näkökulmasta.
Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan syksyn aikana lakiesitystä puhelimen käytön rajoittamisesta kouluympäristössä. Jo nyt opetushallitus suosittelee, että koulut kieltäisivät puhelimen häiritsevän ja luvattoman käytön oppitunneilla. Rajoittamiseen olisi syytä ministeriön mukaan myös välitunneilla.

Eteläisen Salon kouluissa älypuhelinten kuuluisi jo nyt pysyä pois kädestä oppituntien aikana.
–Tarkistimme noin puolitoista vuotta sitten yhteistä kantaamme kännyköiden käyttöön, koska kännykät alkoivat häiritsemään oppitunteja erittäin paljon ja eri opettajilla oli hieman erilaisia käytäntöjä. Nykyisten järjestyssääntöjen mukaan kännykän pitää pysyä oppitunnin aikana repussa ilman, että opettajan tarvitsee asiasta mainita, Perniön yhtenäiskoulun ja lukion rehtori Juha Vuoristo kertoo.
–Koulun järjestyssäännöissä on sovittu, että kännykät pidetään äänettömällä eikä niitä käytetä koulupäivän aikana ilman opettajan lupaa, Perniön yhtenäiskoulun apulaisrehtori Pia Silfver-Tammi ja vararehtori Katja Saloranta lisäävät.

Vuoristo kertoo, että jos opettaja näkee, että kännykkää ohjeesta huolimatta käytetään luvatta, opettaja antaa oppilaalle Wilma-merkinnän. Tietty määrä Wilma-merkintöjä johtaa ensin kasvatuskeskusteluun ja sen jälkeen mahdollisesti jälki-istuntoon.
Kännykkä saattaa Vuoriston mukaan poltella nuoren taskussa, mikä voi johtaa kännykän salaiseen vilkuiluun. Se taas johtaa kaikkien keskittymisen herpaantumiseen, kun opettaja joutuu asiaan puuttumaan.
Nykyinen laki ei anna lupaa kännykkäparkin pitämiseen, mutta Vuoristo näkisi sen mahdollisuutena keskittymisen parantamiseen.

Teijon koulussa puolestaan on käytössä puhelinparkki, jonka käytöstä on sovittu vanhempien kanssa yhdessä tehdyllä sopimuksella. Puhelimet jätetään tyhjään pulpettiin luokan oven viereen isompien oppilaiden luokassa.
–Oppilaat tottuivat siihen helposti eikä tullut kapinointia.  Kaikkialla ei tietenkään saada sopimusta aikaiseksi, koska yksikin vastahankainen riittää. Ymmärrän siksi hyvin valmisteilla olevan lain tarpeellisuuden, Teijon koulun rehtori Mikko Linna pohtii.
Pienempien oppilaiden kohdalla ei Teijollakaan ole ollut ongelmia.
Toijan koulussa Kiskossa ja Särkisalon koulussa puhelimet eivät ole olleet ongelma, joten myöskään toimia niiden käytön suitsimiseksi ei ole tarvinnut tehdä. Tunneilla puhelimia ei käytetä, ja välitunneilla oppilaiden aika kuluu muuhun kuin puhelimen katsomiseen.

Särkisalon koulun järjestyssäännöissä todetaan, että puhelimet ovat koulupäivän ajan äänettömällä repussa ja oppilaat ovat sitä noudattaneet.

Jaa artikkeli: