Skip to main content

Pihta olisi joulupuuna kuustakin parempi

Pakkasaamuna palsamipihtojen keskellä tulee hyvinkin jouluinen tunnelma. Pihdat sopisivat joulupuiksi hyvin niiden metsäkuusta säännöllisemmän muodon ja neulasten pysyvyyden vuoksi. - Palsamipihdassa on lisäksi hieno tuoksu, kertoo Kaija Puputti.Oi kuusipuu, oi kuusipuu, ja lehväs uskolliset.
Jouluna tuodaan kuusi sisälle kotiin. Se koristellaan, ja aatto voi alkaa.
Joululla ja kuusella on Suomessa pitkät yhteiset perinteet. Kukaan ei kuitenkaan kiellä tuomasta kotiin jotain muutakin puuta kuin kotimaista metsäkuusta. Käytännössä vaihtoehtoja ei kuitenkaan paljon ole.
– Jos joulukuusi haetaan omasta metsästä, niin kyllä se silloin on metsäkuusi eli Picea abies. Joulupuuksi kasvatetaan Suomessa jonkun verran myös serbiankuusta, tietää metsätalousinsinööri Kaija Puputti Metsäntutkimuslaitoksesta.
Kaija Puputin työpiste sijaitsee Bromarvissa, Solbölen tutkimusmetsän kupeessa.
Tutkimusmetsässä kasvaa monia lajeja, jotka voisivat koristaa suomalaisiakin olohuoneita.
Kierroksella Solbölen metsässä voi nähdä useampiakin pihtalajeja.
– Tässä on nuorta palsamipihtaa, jota Teijo Nikkanen kehui erinomaiseksi joulupuuksi, esittelee Puputti.
Tuoksu erottaa palsamipihdan vielä edukseen muista pihdoista. Puut näyttävät keskenään tasalaatuisilta.
Myös vieraat kuusilajit on sopeutuneet hyvin etelään.
– Täällä on kokeiltu kasvattaa yhtätoista eri kuusilajia, ja peräti kymmenen niistä on menestynyt, katsoo Puputti tilastoja.
– Alun perin on tietysti etsitty muualta sellaisia lajeja, joiden olosuhteet vastaisivat hyvin täkäläisiä olosuhteita.
Suomessa on toiminut kohta 20 vuotta  Joulupuuseura –niminen rekisteröity yhdistys. Seuran tavoitteena on edistää joulupuiden ja koristehavujen kasvatusta ja markkinointia.
Kiskolainen Pekka Uusitalo toimii seuran talous- ja jäsenasioista vastaavana. Hän kasvattaa työkseen metsäpuuntaimia, ja kiinnostui sitä kautta myös joulupuiden kasvatuksesta.
– Joulupuita kasvaa itselläni vielä vähän ja ne ovat nuoria. Ensimmäiset istutin neljä vuotta sitten ja viimeiset tänä syksynä. Taimet kasvavat tarhalla kontrolloiduissa olosuhteissa.

Lue lisää Perniönseudun Lehdestä

Jaa artikkeli: