Saurun koulu on esitetty lakkautettavaksi. Olen koittanut pähkäillä ja miettiä asiaa, mutten löydä järkevää syytä lakkautukselle.
Kun katsoo kaikkia Salon koulujen oppilaskustannuksia niin Sauru asettuu keskikastiin. Ei kalleimasta päästä, mutta ei halvimmastakaan. Suurin syy kustannuksille lienee se, että Saurussa on jo nyt melko paljon kuljetusoppilaita. Jos lapset siiretään kirkonkylään, niin kaikki ovat kuljetusoppilaita.
Salon virkamiehet varmaan kuittaavat tämän niin kuin muutama vuosi sitten kouluverkkoselvityksessä, että kuljetuskustannukset eivät kasva merkittävästi. Onko kukaan ajattelut sitä, että Saurun koulu on Perniön aseman asukkaille ainoa lähiliikuntapaikka, mitään toista ei kävelymatkan päästä löydy.
Päätös tekee hallaa Perniön aseman seudulle, joka on mukavasti elävöitynyt, kun vanhan tavaran kauppa on taas auki ja asemarakennuskin saa asukkaan ja gallerian. Jos kaikki siirretään kirkonkylään, niin pelkään, että luokkakoot kasvat, kun huomataan, ettei se muuten tuo säästöjä. Jos lapset siirretään kirkonkylään, niin päivä pitenee vähintään parikymmentä minuuttia.
Pienen koulun etu on se, että kaikki oppilaat tuntevat toisensa. Kiusaamista esiintyy vähemmän ja se huomataan paljon helpommin. Saurun koulu on sijainniltaan hyvällä paikalla luonnon lähellä. Lapset leikkivät välitunneilla metsän reunalla ja oppituntejakin voidaan pitää kasveja ja luontoa tutkien.
Olen käynnyt ala-astetta sekä pienessä 50-60 oppilaan koulussa että suuressa yli 200 oppilaan koulussa, ja aina olen enemmän pitänyt pienestä koulusta.
Minulla on lukihäiriö, joten kielten opiskelu on aina ollut yhtä tuskaa ja kouluarvosanani olivat aina parempia silloin, kun olin pienessä koulussa. Lopputulemani on, että Saurun koulu esitetään lakkauttavaksi ainoastaan siksi, että se on helppoa ja koulu on tarpeeksi pieni, jottei kukaan kauheasti pistä hanttiin.
Saurun koulu kyseli myös vanhempien mielipidettä asiaan. Tulos oli 97% vanhemmista halusivat lasten jatkavan Saurussa.
Jere Sundholm (ps.)
Tuohittu, Salo