Skip to main content

Petussa aiotaan hoitaa saaren jätteet yhdistyspohjalta

Särkisalossa sekajätteen keräysjärjestelmä muuttuu vuoden vaihteessa.  Särkisalossa siirrytään sopimusperusteiseen jätteenkuljetukseen ja asiasta järjestetty keskustelutilaisuus kiinnosti yli sataa särkisalolaista. Äänessä on jätehuoltoasiamies Satu Ojala.

Petun saaressa aiotaan asiat uudella tavalla, yhdistyspohjalta niin, että käyttäjän kannalta ei muutu mikään.
– Perustetaan yhdistys tiekunnan siipien suojaan, kertoo tiekunnan puheenjohtaja Heikki Liede.
Tiekunta on luonteva kumppani, koska sillä on kattava rekisteri saaren kiinteistöistä.
Tiekunta perustaa yhdistyksen ja rekisteröi sen. Liikkeellelähdössä kaikille mukana olijoille tulee perusmaksu, jolla katetaan investoinnit.

–Se on itsekannattava, olemme laskeneet, että saamme jätehuollon nykyistä halvemmalla,  Liede kertoo.
Petussa tulee olemaan sekajätteelle yksi hinta. Heikki Liede sanoo, että muunlainen hinnoittelu, vakituisen ja vapaa-ajan asunnon erotteleminen, on mahdotonta.  Suurinta osaa vapaa-ajan asunnoista käytetään ympäri vuoden.

Sekajäteastia löytyy lossirannasta ja hyötyjätepisteet Niksaaresta ja Isoluodolta.
Kiinteistökohtaiseen keruuseen siirtyminen olisi tiennyt sitä, että jäteauto jyristelee mökiltä mökille.
– Jos raskas kalusto olisi alkanut liikkua saaren teillä, teiden kunnossapito olisi ollut suurempi kustannus kuin yhteisastia, kertoo tiekunnan puheenjohtaja Heikki Liede.
Yhdistyksen ulkopuolelle jääville jää kaksi vaihtoehtoa, joko liittyä jäteaseman käyttäjäksi tai ottaa vastaan Rouskiksen järjestämä paikkaava jätteenkuljetus. Petun koko saaren kimpparoskikseen ei vapaamatkustajilla ole asiaa. Lossirantaan tulee tallentava valvontakamera joka pitää samalla silmällä autoliikennettä tiellä.

Jaa artikkeli: