Skip to main content

Petra Nyqvist katkoo nettihuhuilta siipiä Sylttytehtaan ja Huhumyllyn kautta

Otetaan alkuun juttu Lahden suunnalta. Uutismaailma-nettisivu väitti lokakuussa, että Hennalan vastaanottokeskuksen asukkaat olisivat sytyttäneet nuotion keskuksen lattialle.  Mitään nuotiota ei ollut: huhun oikaisi ensin vastaanottokeskus Facebook-sivullaan, sen jälkeen Etelä-Suomen Sanomat teki uutisen, jossa virheellinen tieto korjattiin. Nyt tämä tapaus on mukana myös uudella Huhumylly-nettisivulla.

Huhumylly on koonnut kartalle oikaistuja huhuja ja valeuutisia. Kartalle on kerätty ne huhut ja perättömät uutiset, joista Journalistin ohjeisiin sitoutunut media tai viranomainen on katsonut aiheelliseksi julkaista oikaisun.

Sivun juuret juontavat myös eteläiseen Saloon: yksi sen tekijöistä on perniöläinen Petra Nyqvist.  Hän oli perustamassa aiemmin Sylttytehdas-sivustoa, joka tiedottaa netissä valemedioista ja disinformaatiosta. Sylttytehtaan jatkoksi syntyneen Huhumyllyn taustalla ovat paitsi Sylttytehdas, myös journalistien Kaivuri-kollektiivi.
–Siitä on tullut palautetta, että tämä on maahanmuuttopolitiikkaa suosiva sivu. Mutta kyse ei ole siitä, sillä emme ota kantaa politiikkaan vaan ainoastaan tiedon oikeellisuuteen. Data puhuu puolestaan, Nyqvist sanoo.

Tässä vaiheessa on kerätty kokoon vain ne oikaisut, jotka koskevat pakolaisia ja turvapaikanhakijoita Suomessa.
–Yhtä hyvin voisimme kertoa esimerkiksi, mitä sellaisia juttuja on oikaistu, joissa jostain poliitikosta tai poliisista on pistetty liikkeelle perättömiä tietoja.

Nyqvist huomauttaa, että sivu ei paitsi ota kantaa politiikkaan, myöskään suojele rikollisia, kuten joku palautteen antaja on kokenut.
Sylttytehtaan synnyn taustalla oli huoli siitä, miten täydestä valemediat netissä joihinkin lukijoihin uppoavat.
–Ne näyttävät oikeiden lehtien sivustoilta fontteja myöten, mutta sisältö voi olla mitä vaan. Nuoret ovat kriittisempiä, ehkä siksi että he ovat jo diginatiiveja. He osaavat arvioida lähteitä.

Niin Sylttytehdas kuin Huhumyllykin ovatkin pohjiltaan mediakasvatusprojekteja, Nyqvist miettii.
–Yhteiskunnan vastainen ilmapiiri on aika kova, perinteiset insitituutiot kuten poliisi tai muut viranomaiset saavat kovaa kritiikkiä. Mutta jos me emme tätä tekisi, se olisi sama kun että luovuttaisimme.
Sylttytehtaasta mukana Huhumyllyssä on myös toimittaja ja kirjailija Johanna Vehkoo, joka kirjoittaa muun muassa Ylelle Valheenpaljastaja-sivua.

Jaa artikkeli: