Skip to main content

Perustellut rajoitukset

Varsinais-Suomessa on ajeltu jo viikon päivät talvinopeusrajoitusten mukaan. Asia on herättänyt närääkin;  nopeusrajoitukset pudotettiin, vaikka liukkauden takia siihen ei olisi ollut syytä.  

Rajoituksien alentamiselle on silti perusteensa. Liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang totesi hiljakkoin Ylen haastattelussa, että kun rajoitukset lasketaan riittävän ajoissa, autoilijat ehtivät muuttaa ajotapojaan ennen pakkasten tuloa. Tieosuuksilla, joilla nopeusrajoitusta talveksi lasketaan, ovat kuolemaan johtaneet onnettomuudet vähentyneet selvästi.

Kyse ei olekaan yksin liukkaudesta. Olosuhteet ovat joka tapauksessa työläät: jo alkuillasta on säkkipimeää ja kun tähän yhdistetään mahdollisesti rankka sade, tuuli ja liikekannalla olevat hirvieläimet, ei perusteita posottaa kesäajan nopeuksilla ole.

Ajansäästöstä tai –tuhlaamisesta on turha aloittaa keskustelua.  Jokainen voi laskea usein käyttämällään, riittävän pitkällä matkalla oman keskinopeutensa kesä- ja talvinopeusrajoitusten vallitessa. Erot ovat yleensä olemattomia ja muuttujia on paljon.

Syksy ei ole tietenkään vain autoilijoille itsetutkiskelun paikka, vaan myös kevyen liikenteen edustajille ja jalankulkijoille. Ovatko heijastimet ja valot kunnossa ja onko pimeä maantien varsi oikea paikka esimerkiksi koiran kävelytykselle.

Toimiva ketju

Salon teatteri tuo ensi-iltaan paikalliseen elämänmenoon pohjautuvan Tekstarimusikaalin. Vahvasti paikallinen on työryhmäkin, ja erityispiirre on se, että ryhmästä iso osa on nuoria. 

Jäljet juontavat kansalaisopiston teatteritaiteen perusopetukseen, mistä iso osa on työpajaopintoja.  Pajoissa teatteria opiskelleet nuoret on nyt kutsuttu mukaan esitykseen, ei vain näyttelemään vaan myös paljolti suunnittelemaan esitystä.

Teatteritaiteen perusopetus on nuorille  mittava paketti, yhteensä 500 opetustunnin kokonaisuus. Puuhastelusta ei voi puhua.   Kuten taideharrastuksessa usein, tekijöille itselleen on usein tärkeää, että taitonsa ja tekemisensä saa esille. Esimerkiksi kuvataiteilija haluaa työnsä näkyviin ja  musiikinharrastaja konsertoimaan.

Vaikuttaa erinomaiselta ajatukselta, että Salossa nostetaan nuoret harrastajat työpajoista mukaan näyttämölle, oikean yleisön eteen. Parempaa keinoa motivoida ja innostaa jatkamaan harrastusta ei liene.

Jaa artikkeli: