Skip to main content

Peruna yllättää Raaseporin linnanrouvan

Keskiajan kierroksella nautitaan välipalaa saviastioilta sormin.–Perunoita? Mitä ihmettä? En ole kuullutkaan, linnanrouva Katarina ihmettelee.
–Juu, ne ovat keltaisia, pyöreitä ja maistuvat hyvältä, kertovat alakouluikäiset Alexander, Wiljam ja Saara.
–Ehkä teidän täytyy lähteä seilaamaan ja etsimään niitä maailman ääristä. Kunhan ette mene liian kauas, ettette putoa reunan yli!
Lapset nauravat ja muistuttavat Katarinaa maapallon pyöreydestä, mutta hän vain pudistaa päätänsä ja pistää stopin mokomille humpuukipuheille heti.

Paikka on Raaseporin linna. Olemme tehneet aikamatkan 1470-luvulle.
–Olen tehnyt erilaisia draamakierroksia yli kymmenen vuotta, ensin Tammisaaressa ja sitten täällä, sanoo yrittäjä ja ammattiopas Anne Ingman. Raaseporin linnan aikamatkat sekä koko perheen Katarinan kierrokset ovat hänen kehittämiään.
–Ajattelin, että pelkästään lapsille suunnattuja kierroksia voisi olla vielä enemmän, ja niin syntyivät aikamatkat, hän kertoo.

Aikamatkoja tehdään Raaseporin linnassa sekä keskiajalle että 1890-luvulle.

Keskiajan kierros keskittyy elämään linnassa ja siihen, miten monet tavat, taidot ja tiedot olivat aivan erilaisia kuin nykyään. Lähemmäs historiaan suuntaava aikamatka puolestaan valottaa esimerkiksi torpparien elämää.

Alexander, Wiljam ja Saara ovat tutustuneet linnan eri huoneisiin. Nälkä on juuri yllättämässä aikamatkaajat, kun Katarina ja hänen apurinsa Karin ohjaavat lapset ritarisaliin, jossa tarjoillaan pannukakkua ja hilloa. Puisia tai metallisia haarukoita ei tietenkään linnassa tunneta.
–Viisipiikkinen haarukka löytyy kädestä, tästä näin, Katarina vinkkaa ja heiluttelee sormiaan. Syömisen jälkeen lautaset tietysti nuollaan puhtaiksi. Lapset kertovat astianpesukoneesta, joka löytyy kotoa. Katarina ja Karin pohtivat, voisiko linnan seppä takoa moisen laatikon heidänkin avukseen.
Lapset ovat leikissä täysillä mukana.
–Se yllättää iloisesti joka kerta, miten innoissaan lapset ovat, Ingman hymyilee.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: