Skip to main content

Perniönjoki halutaan ruopata vaikka poikkeusluvalla

Perniönjoki halutaan ruopata vaikka poikkeusluvalla.
Joen ruoppaamisen on tähän asti estänyt vuollejokisimpukka, joka on luonnonsuojelulailla suojeltu laji ja se on mainittu myös EU:n luontodirektiivissä.
Maininta tarkoittaa, että se on tiukasti suojeltu muuallakin kuin suojelualueilla.

Pallo on nyt ELY-keskuksella tai peräti ympäristöministeriöllä. Asiaa koskeva adressi luovutettiin ELY-keskukselle tiistaina.
Allekirjoittajina on muun muassa kaupungin johtoa, Yrityssalo, joen vaikutusalueen yrittäjiä ja alueen maanomistajia. Ruoppaus katsotaan välttämättömäksi, tulvimisen haitat ovat merkittävät.
–Simpukka on saatava pois direktiivistä tai ruoppaukselle on saatava poikkeuslupa, linjaa hankkeessa puuhamiehenä oleva Matti Fontell.

Fontell uskoo, että joki vetäisi suuremmatkin vesimassat ruoppaamalla.
–Joki ruopattiin 60-70 luvun paikkeilla ja se piti tulvat poissa vuosia.

Harvinainen vuollejokisimpukka ei ole. Vantaanjoessa arvioidaan elävän kolme miljoonaa yksilöä ja Karjaan Mustionjoessa miljoona yksilöä.
Fontell ei halua simpukoiden häviävän joesta, vaan erilaisia vaihtoehtoja on mietitty kuinka ne selviävät ruoppauksesta.
–Työtä voidaan tehdä pätkä kerrallaan ja simpukat ehtivät siirtymään uuteen paikkaan tai niitä voi nostaa kaivinkoneen kauhalla uuteen paikkaan.

Jaa artikkeli: